fbpx
Сьогодні
11:58 26 Бер 2024

У Верховній Раді пропонують стимулювати бізнес до переробки відходів, що утворилися від руйнувань

English version here

Фото: МонтажБудЮг

У Верховній Раді розглядають можливість запровадити систему стимулів для бізнесу, який погодиться зайти у сферу переробки та повторного використання будівельних відходів, адже в Україні утворилися величезні обсяги будівельного сміття через масштабні руйнування внаслідок обстрілів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, голову партії "Слуга народу" Олену Шуляк.

Як зазначила посадовиця, надважливо такі відходи не закопувати й не спалювати, оскільки через їх специфіку це може призвести до погіршення екологічної ситуації.

Будівельні відходи мають тривалий період розкладання і є одними з найнебезпечніших джерел забруднення ґрунту та водних ресурсів.

"Є досвід інших країн, де вже зараз частка переробки будівельних відходів становить в середньому близько 50% від загального обсягу виробництва будматеріалів. Україна може не лише перейняти цей досвід, а і частково забезпечити себе будівельними матеріалами, необхідними для відбудови", – переконана Шуляк.

Як пояснила нардепка, бізнес здебільшого розуміє, що відходи від руйнувань можуть бути основою для виготовлення будматеріалів. З її слів, він готовий до цього навіть попри те, що це дорожче за виготовлення будматеріалів в традиційний спосіб.

Водночас як додала Шуляк, перероблення такого сміття – процес складний. Тому потрібна нова державна програма, яка підтримуватиме компанії, які будуть переробляти будівельні відходи і потім використовувати їхній продукт в дорожньому, або в цивільному господарстві.

"Це можуть бути або якісь фіскальні методи, наприклад, зниження податків, або інші стимули, зокрема і фінансові. Як варіант це може бути й запровадження обов'язкового використання іншими виробниками частини такого переробленого сміття.

Зараз ще немає єдиної позиції з приводу того, як саме держава буде стимулювати бізнес, заходити в цю сферу, але точно є розуміння, що це потрібно робити. Тож щодо методів стимулювання ведуться дискусії. Загалом, це величезний ринок, тому підходи бізнесу, який працюватиме саме в цій сфері, будуть змінюватись", – підкреслила Шуляк.

Посадовиця додала, що на сьогодні вже створено документ, в якому прописаний алгоритм первинного сортування і первинного зберігання такого сміття.

Але тепер потрібно створити основу для підготовки повторного використання цих відходів для всієї країни:

  • первинного очищення,
  • демонтажу,
  • подальшого сортування.

Зокрема, враховуючи те, що вже був негативний досвід, коли на території однієї з областей відходи від руйнування декількох житлових будинків були просто подроблені. Утворилася мішанина з дерева, залізобетону, бетону, цегли, скла, пластику, тому повторно використати такі відходи вже неможливо.

"Тому, якщо ми говоримо про повторне використання для виробництва тих чи інших будівельних матеріалів, потрібно розуміти, що первинна переробка надзвичайно важлива – вона має бути дуже якісною. Інакше таке будівельне сміття повторно використати ми просто не зможемо", – резюмувала Шуляк.

Нагадаємо, що для відбудови України Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури хоче використовувати підходи циркулярної економіки.

Також Уряд затвердив порядок моніторингу об'єктів оброблення відходів, який будуть здійснювати українські підприємства за аналогією з європейськими, щоб визначати вплив своїх сміттєпереробних об'єктів на довкілля та вживати заходів для його зменшення.

Окрім того, в Україні планують запровадити екологічний податок, як у європейських країнах, на захоронення та розміщення відходів на полігонах, який повинен буде стимулювати переробку сміття, щоби залишати на звалищах тільки ті відходи, які не піддаються переробці.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: