fbpx
Сьогодні
22:25 01 Лют 2024

Рішення для відбудови: Україна використовуватиме для відновлення будівельні відходи від руйнувань

Фото: МонтажБудЮг

Для відбудови України Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури хоче використовувати підходи циркулярної економіки.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Урядового порталу.

У чому проблема?

Як повідомили у Мінінфраструктури, за даними органів місцевого самоврядування, станом на кінець 2023 року, по всій країні утворилося понад 450 тисяч тонн будівельних відходів від руйнувань.

Виступаючи на міжнародному форумі "United for Nature. Agenda for Ukraine", заступниця Міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Наталія Козловська, окремо звернула увагу учасників заходу на необхідності сталого управління відходами, що є одним з основних принципів запровадження циркулярної економіки.

"Ми чітко розуміємо, що управління та переробка таких величезних масштабів потребуватиме значних фінансових, людських та технологічних ресурсів.

Поки в Україні немає традиції глибокої переробки будівельних відходів, показник ресайклінгу становить 6% від загальної кількості", – зазначила Наталія Козловська.

Яке рішення?

Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури планує використовувати для відбудови України будівельні відходи від руйнувань.

"Але у баченні великої відбудови країни ці відходи ми розглядаємо як можливий майбутній ресурс для будівельної галузі", підкреслила чиновниця.

Як це працює?

З її слів, розв'язання цієї проблеми має відбуватися комплексно за наступними основними напрямками:

  • створення необхідної нормативної бази щодо технології сортування й переробки відходів та налагодження відповідних технологічних процесів;
  • розроблення каталогу будівельної продукції, виготовленої із застосуванням сировини на основі перероблених відходів;
  • подальша розробка стандартів щодо виготовлення такої будівельної продукції.

Як зауважили, переробка відходів від руйнувань включає:

  • сортування,
  • обробку,
  • виробництво,
  • транспортування.

"Все це потребує значних фінансових вкладень, тому з боку держави мають бути розроблені відповідні економічні моделі, а також встановлені цільові показники переробки відходів від руйнувань та норми щодо обовʼязкового використання певного відсотка вторинної сировини в проєктах відновлення", додала Козловська.

Нагадаємо, що Уряд затвердив порядок моніторингу об'єктів оброблення відходів, який будуть здійснювати українські підприємства за аналогією з європейськими, щоб визначати вплив своїх сміттєпереробних об'єктів на довкілля та вживати заходів для його зменшення.

Окрім того, в Україні планують запровадити екологічний податок, як у європейських країнах, на захоронення та розміщення відходів на полігонах, який повинен буде стимулювати переробку сміття, щоби залишати на звалищах тільки ті відходи, які не піддаються переробці.

Наступний крок – впровадити фінансові інструменти, а саме – екологічний податок на захоронення відходів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: