fbpx
Сьогодні
Фото 21:21 18 Бер 2024

Лубінець повідомив, що ще три родини з дітьми змогли виїхати з окупації

Фото: Офіс омбудсмена

Ще три родини з дітьми виїхали на підконтрольну Україні територію з окупованих територій Запорізької та Донецької областей.

Про це повідомив омбудсмен Дмитро Лубінець, пише Рубрика.

Одна сім'я разом із трирічним малюком мешкала в Енергодарі. Члени родини працювали на Запорізькій атомній електростанції.

"Коли [сімʼя] відмовилася співпрацювати з окупаційною владою, одразу відчула на собі "російську люб'язність": обшуки, погрози, залякування, примус, фізичне насилля, затримання, допити… На щастя, сім'ї вдалося виїхати, і нині вона в безпеці", — розповів омбудсмен.

Фото: Офіс омбудсмена

Також повернути вдалося 8-річного хлопчика, який разом із мамою переховувався у дідуся й бабусі. Дитина навчалася онлайн в українській школі, проте одного разу в будинок з обшуком прийшли росіяни.

"На щастя, у кімнату, де школяр займався і мав розкладені книжки українською мовою, росіяни не зайшли", — додав Лубінець.

Фото: Офіс омбудсмена

Ще одна дитина, яку вивезли з окупації — 9-річний хлопчик із Донеччини, що був змушений навчатися російською. Водночас він за власним бажанням онлайн здобував освіту в українській школі.

Мамі школяра примусово пропонували відправити дитину "на відпочинок" у Татарстан. Однак жінка постійно писала відмови, адже знала про випадки, коли діти не поверталися з таких "відпочинків".

Фото: Офіс омбудсмена

Нині Офіс омбудсмена з партнерами та іншими державними структурами опікуватиметься, щоб ці діти та їхні сім'ї отримали необхідну допомогу й підтримку. З родинами вже поспілкувалися правоохоронці для того, аби встановити, які злочини вчиняли окупанти.

Також усім повернутим запропонували безоплатну психологічну та медичну допомогу.

Україна та Канада запустили роботу Міжнародної коаліції за повернення українських дітей.

Що відомо про депортацію українських дітей

За офіційними даними української влади, з 24 лютого 2022 року з України до росії депортували 19 546 дітей..

Повернути в Україну поки що вдалося 386 дітей.

До того ж, Кислиця в Радбезі ООН заявив, що вторгнення росії в Україну торкнулося всіх 7,5 мільйона українських дітей.

Як писала Рубрика, влада України наразі зафіксувала перебування наших дітей, викрадених рф, у 57 регіонах росії.

Наразі у російських "таборах перевиховання" перебуває вже близько 11 тисяч українських дітей.

Відмітимо, що після видачі Міжнародним кримінальним судом ордера на арешт російської омбудсменки Марії Львової-Бєлової влада рф змінила тактику депортації українських дітей.

Представники рф почали використовувати в офіційних документах нові визначення, щоб ніхто не зміг звинуватити їх у викраденні.

ЗМІ дізналися, як Кремль розробив цілу систему "перевиховання" викрадених з України дітей, намагається сформувати в них "російську ідентичність", переконує, що їхні батьки померли та вважає їх "потенційними терористами".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: