fbpx
Сьогодні
Фото 11:40 17 Бер 2024

Литва відбудувала школу в Бородянці: 700 дітей повертаються до школи з найбільшим автономним укриттям

English version here

Одна з трьох шкіл у Бородянці, відбудована за підтримки Литви, відкрила свої двері 15 березня 2024 року. Готова прийняти 700 учнів від першого до одинадцятого класу, школа отримала нову назву «Литовсько-Український ліцей №1».

Проект майже на 8 мільйонів євро був профінансований Фондом розвитку співпраці та гуманітарної допомоги Литви з внеском від Тайванського представництва в Литві у розмірі 1,8 мільйона євро на внутрішнє обладнання, меблі та зовнішню інфраструктуру. За ініціативи литовського уряду, реконструкцію школи реалізувало Центральне агентство управління проектами (CPVA).

За словами міністра економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте, Литва допомагає відбудовувати зруйновані міста України, не чекаючи кінця війни, і вже виділила понад 14 мільйонів євро на будівництво тимчасового поселення, реконструкцію шкіл, дитячих садків та інших проектів. Крім того, платформа B2Lithuania дозволила литовським компаніям активно брати участь у проектах відновлення інфраструктури України, реєструючись і вносячи свій вклад у проекти відбудови України. "Разом ми відбудуємо Україну, і разом ми досягнемо перемоги для всіх нас", – сказала міністр на церемонії відкриття ліцею.

На відкриття також завітали канцлер Міністерства закордонних справ, голова Фонду розвитку співпраці та гуманітарної допомоги Інга Чернюк, посол Республіки Литва в Україні Вальдемарас Сарапінас, заступник директора CPVA Раса Сураучєне.

Литва відбудувала школу в Бородянці

Тут вчитимуться творці нової України

"Діти не можуть бути мішенями війни. Атаки проти дітей — це тероризм. Нововідкритий Литовсько-Український ліцей є знаком надії та знаком неминучої перемоги України. Коли Україна переможе варварську агресію Росії, випускники цієї школи стануть творцями нової України. Ми повинні мобілізувати всі наші зусилля, щоб це сталося якомога швидше", – сказав Габріелюс Ландсбергіс, Міністр закордонних справ Литви.

"Відновлення освітньої системи є одним із пріоритетів Литви у підтримці України. Кожна школа або дитячий садок, відбудовані, чи нові, представляють більше, ніж освітній простір: вони символізують стійкість України, її силу та оптимізм, підкреслюючи, що Україна не сама у цій боротьбі", – говорить заступник директора CPVA Раса Сураученє.

Литва відбудувала школу в Бородянці

Відроджена школа та нове підземне укриття

Будівля школи в Бородянці буквально піднялася з руїн. Тепер вона перетворена на абсолютно нову, сучасну триповерхову школу. Класи оснащені розумними дошками та інтерактивними столами для початкової освіти. Робочі місця вчителів обладнані комп'ютерами, принтерами та іншими пристроями. Зони відпочинку школи прикрашені малюнками української художниці Юлії Трипольської.

В рамках проекту було побудовано підземне укриття, унікальне в своєму роді, яке примикає до школи. Воно може одночасно вмістити до 800 осіб. До укриття можна спуститися ліфтом або сходами; воно також має прямий вихід назовні.

Литва відбудувала школу в Бородянці

Новий досвід будівництва автономного укриття поруч із школою став поштовхом до програми з будівництва ще шести таких укриттів по всій Україні, фінансованої Європейським Союзом та Литвою (15,5 мільйонів євро). CPVA відповідатиме за реалізацію проекту.

Прагнучи масштабувати відновлення зруйнованої освітньої інфраструктури України, агенство також реалізує ініціативу уряду Литви щодо створення технічного адаптивного проекту "Школа майбутнього для України". В рамках проєкту вже оголошено міжнародний архітектурний конкурс. Найкращий обраний проєкт, адаптований до місцевих умов, буде використано для будівництва шкіл по всій Україні.

Литва відбудувала школу в Бородянці

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: