fbpx
Сьогодні
Фото 15:15 16 Бер 2024

В Україні відтворили вишиванку дочки гетьмана Скоропадського: у чому рішення

Фото: Etnodim

Український бренд етнічного одягу Etnodim за допомогою картини, яку вважали втраченою, відтворив вишиту сорочку дочки гетьмана Павла Скоропадського – Єлизавети Скоропадської.

Про це йдеться на сайті бренду, пише Рубрика.

У чому проблема?

Український національний костюм – це невичерпне джерело натхнення, гордості та практичного втілення у сучасній творчості дизайнерів. Українські вишиванки стали актуальним трендом. Їх носять дорослі й діти, чоловіки та жінки, українці та іноземці.

Якщо раніше подібний одяг одягали лише на тематичні заходи або на "Парад вишиванок", то сьогодні вишиті сорочки та елементи національного костюма стали невіддільною частиною повсякденного і ділового гардероба, особливо зараз під час повномасштабної війни з росією.

Українські виробники для створення вишиванок користуються різноманітними ресурсами, зокрема світлинами та картинами, щоб відтворити максимально правдиво орнаменти та кольори вишивки.

Яке рішення?

Портрет Гетьманівни Скоропадської раніше вважався зниклим, аж доки до Музею Гетьманства не звернулася Катерина Шаль із німецького містечка Оберстдорф. Жінка повідомила, що втрачена картина вже 40 років висить у їхньому родинному будинку.

вишиванка, Скоропадська

Віднайдений портрет Єлизавети Скоропадської

Своєю чергою Etnodim за допомогою цієї картини відтворив вишиту сорочку дочки гетьмана Павла Скоропадського – Єлизавети Скоропадської.

Як це працює?

Як повідомили виробники, робота над реконструкцією сорочки почалася з вивчення портрета та фотографії Скоропадської.

Фото: Etnodim

На сайті бренду розповідають, що у розробці орнаменту та крою сорочки Скоропадської у нагоді стали:

  • експертиза в регіональних особливостях Полтавської вишивки,
  • відкриті діджитал архіви приватного зібрання "Відкрита скриня"
  • колекції Музею Івана Гончара.
вишиванка, Скоропадська

Фото: Etnodim

Портрет надалі зберігатимуть у Німеччині, поки триває повномасштабна війна росії проти України.

Відновлену вишиту сорочку від Etnodim передали до колекції Музею Гетьманства.

вишиванка, Скоропадська

Фото: Etnodim

Копію реконструйованої сорочки можна придбати на сайті бренду.

Довідка

Єлизавета Скоропадська – скульпторка, громадська діячка та амбасадорка України з козацького старшинського роду Скоропадських, родовід яких ведеться з 17 сторіччя, жила в еміграції, але обов'язком вважала покласти життя на користь країни.

Єлизавета відіграла велику роль в заснуванні та розвитку найбільших культурно-наукових організацій українців:

  • Після заборони видань українською мовою у Російській імперії (див. Валуєвський указ 1863) пожертвувала гроші на розвиток українського руху в Галичині — зокрема, на товариство "Просвіта"  (створене в 1868 році) та журнал "Правда".
  • Разом з цукрозаводчиком Василем Симиренком відіграла ключову роль в фінансуванні заснування "Літературно-наукового товариства ім. Т. Г. Шевченка" у Львові, в 1873 році (натхненниками заснування виступали відомі діячі Куліш, Кониський, Драгоманов) — внесла на заснування Товариства 20 тис. австрійських крон. Це Товариство з 1893 року перейменоване на Наукове товариство ім. Т.Шевченка, його часто називали "українською академією наук".
  • Також з 1878 очолювала Полтавське філантропічне товариство. Підтримувала своїми пожертвами українські видання та недільні школи, жіночу гімназію в Полтаві. Заснувала на свої кошти школу в с. Рибці поблизу Полтави.

Нагадаємо, що в Україні 19 травня, відзначають Всесвітній день вишиванки. Згадаємо історію  та традиції. Читайте докладніше у нашому матеріалі.

Окрім того, Рубрика писала про "Вільну нитку", яка виникла на базі притулку для жінок, що постраждали від домашнього насильства. Команда підприємства створює вишиванки зі старовинними орнаментами та манжети зі старого полотна.

У "Вільній нитці" навчають жінок з соціально незахищених категорій вишивати, аби ті могли себе утримувати. А частину свого прибутку направляють на розв'язання проблем притулку та підтримують інші соціальні проєкти. Читайте докладніше у нашому матеріалі: ""Ця сорочка — оберіг, який має сенс та силу": як працює жіноче соціальне підприємство, що відтворює давню вишивку".

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: