fbpx
Сьогодні
Фото 16:10 15 Бер 2024

У Києві безплатно роздають саджанці дерев, які були в окупації: для чого це рішення

Фото: Київщина 24/7

Центр альтернативного озеленення Києва з 2018 року проводить акцію безплатної роздачі саджанців дерев для озеленення прибудинкових територій Киян. За цей час мешканці Києва отримали десятки тисяч дерев.

Протягом березня та квітня й цього року охочі також можуть отримати саджанці різних видів дерев.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Київщина 24/7.

У чому проблема?

Засновником Центру альтернативного озеленення Києва є Роман Любека. До великої війни він займався волонтерством, двічі на рік безплатно роздавав киянам саджанці дерев для висадки в місті. Після початку повномасштабного вторгнення росіян він роздав значну частину дерев зі свого розсадника та записався до війська.

У Києві безплатно роздають саджанці дерев

Фото: Київщина 24/7

Так склалося, що розсадник «Центру альтернативного озеленення» перебував в  окупації. Адже у 2021 році всі рослини перевезли у Бородянський район, з того часу саме там був наш розсадник. Коли почалося повномасштабне вторгнення, росіяни окупували Бородянку. І прямо на території розсадника стояла російська військова техніка. Росіяни залишили після себе цілу купу різного сміття. Вкрали лопати, мангал, дрова і пиломатеріали.

Яке рішення?

Рослини врятувало те, що вони були під снігом і не потребували особливого догляду.

"Коли область деокупували, ми запросили туди людей з металошукачами. Бо під час мого першого візиту в розсадник я побачив «розтяжку». Все було перевірено. Добре, що ніяких небезпечних предметів не знайшли", – розповів Роман Любека.

У Києві безплатно роздають саджанці дерев

Фото: Київщина 24/7

Як це працюю?

Врятовані саджанці вдалося вивезти з розсадника.

"Фактично, ми врятували всі рослини Центру альтернативного озеленення. Я з помічниками вивіз близько 10 тис. саджанців. При чому кожен контейнер перевірили металошукачем", – зауважив пан Роман. 

Саме ці рослини, які перебували в окупації, роздають людям в березні-квітні 2024 року.

У Києві безплатно роздають саджанці дерев

Фото: Київщина 24/7

Щоб отримати саджанці рослин, потрібно стежити за публікаціями Центру альтернативного озеленення у Facebook. Рослини видаються безоплатно, проте для їх отримання потрібно залучити друзів на другу сторінку центру.

"Наприклад, щоб отримати один саджанець ялини або сосни, люди залучають 10 друзів на нашу сторінку "Контейнерне озеленення" — це друга сторінка центру. Всі охочі отримати саджанці можуть детально ознайомитись з умовами безплатного отримання дерев, написавши нам на Viber або Watsapp", — пояснює Любека. 

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: