fbpx
Сьогодні
Фото 13:20 08 Бер 2024

У Харкові провели 2 акції до 8 березня: у чому рішення

8 березня команда Харківського жіночого об'єднання "Сфера" провела дві акції у межах Тижнів жіночої солідарності (ТЖС).

Про це інформує Рубрика.

У чому проблема?

У Харкові на честь жінки було названо лише один сквер, який раніше був безіменним. Хоча за час повномасштабної війни у місті перейменували вже 125 вулиць, провулків, бульварів тощо. 

Яке рішення?

Активістки провели дві акції поспіль:

  • під час першої відбувалося вшанування пам'яті загиблих захисниць України,
  • друга акція була присвячена вимогам перейменування вулиці на честь Яни Червоної.

Як це працює?

О 9 ранку учасниці акції перекрили рух автомобілів кількома перехрестями у центрі Харкова, щоб закликати вшанувати пам'ять загиблих захисниць України. До акції могло долучитися до 60 людей, адже, враховуючи виклики військового часу, кількість учасниць та учасників було вирішено обмежити. 

"Сьогоднішня акція була присвячена тому, щоби згадати і вшанувати пам'ять жінок, загиблих від російської навали. На честь цього ми закликаємо людей принаймні сьогодні на заклик "Слава Україні!" відповідати "Героїням слава!"" – розповідає Анна Шаригіна, президентка ХЖО "Сфера". 

О 10 ранку розпочалася друга акція, під час якої активістки перекрили рух автівок на перехресті проспекту Науки та вулиці Новгородської та залишили на дорозі написи "вулиця Яни Червоної".

Також на одній зі стін розмістили мурал із закликом перейменування вулиці.

Яна Червона – українська громадська та військова діячка, волонтерка, військовослужбовиця 46-го окремого батальйону спеціального призначення "Донбас-Україна" ЗСУ, кулеметниця. Загинула 2 квітня 2019 року в результаті мінометного та артилерійського обстрілу.

Активістки закликають міську владу перейменувати вул. Новгородську у Харкові на честь загиблої захисниці України. Задля цього створили петицію та збирали підписи на її підтримку під час сьогоднішньої акції. На вул. Новгородській Яна Червона відвідувала допризовну підготовку, а також неподалік навчалася у школі. 

До акції долучився також Владислав Семененко – брат Яни Червоної, нині нацгвардієць. Владислав розповідає, що пам'ять про сестру мотивує його у бою. 

Нагадаємо, в застосунку "Київ Цифровий" більшість опитаних жителів столиці підтримали перейменування міських вулиці Сурикова та Повітрофлотського проспекту на честь Повітряних сил та Монастирського.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: