fbpx
Сьогодні
21:10 07 Бер 2024

Номерні знаки для автівок відтепер зможуть виготовляти й приватні компанії: у чому рішення

Фото: yevro.com.ua

В Україні суб'єкти господарювання різних форм власності відтепер зможуть виготовляти номерні знаки для автомобілів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук заступника міністра внутрішніх справ Богдана Драп'ятого.

У чому проблема?

На сьогодні МВС продовжує проводити реформи, які направлені на підвищення зручності отримання будь-яких адміністративних послуг.

Раніше Головний сервісний центр МВС щороку проводив тендерну процедуру щодо замовлення, виготовлення та закупівлі номерних знаків на авто.

Потім закуплені автономери передавали до регіональних сервісних центрів МВС. А вже вони – до територіальних сервісних центрів МВС. Така процедура вкрай громіздка та економічно невигідна.

Тепер же номерний знак у сервісному центрі МВС не видаватиметься. Автономер автовласник може замовляти в тому місці, яке має право виготовляти його за державним стандартом.

При цьому заступник міністра зазначив, що станом на сьогодні жоден суб'єкт господарювання не був включений до Єдиного реєстру транспортних засобів, бо ці нормативні зміни було ухвалено відносно нещодавно.

Яке рішення?

В Україні суб'єкти господарювання різних форм власності відтепер зможуть виготовляти номерні знаки для автомобілів.

"Ще одна важлива зміна, спрямована на покращення роботи сервісних центрів МВС. На нормативному та технічному рівнях врегульовано можливість виготовлення номерних знаків суб'єктами господарювання різних форм власності", – заявив він.

Драп'ятий висловив думку, що демонополізація та унормування ринку виготовлення номерних знаків сприятиме:

  • розвитку справедливої ринкової конкуренції,
  • підвищенню зручності отримання адмінпослуг.

Як це працює?

Заступник міністра пояснив, що суб'єкти господарювання, які мають намір провадити діяльність із виготовлення номерних знаків, зможуть подати до Головного сервісного центру МВС перелік документів, визначених у Порядку, затвердженому постановою Кабінету Міністрів від 25 липня 2023 року № 774.

Зі слів Драп'ятого, якщо всі документи відповідатимуть вимогам, то ГСЦ МВС упродовж п'ятьох днів після надходження документів повідомляє суб'єкту господарювання про приєднання до реєстру субʼєктів господарювання.

Як наголосив чиновник, ці компанії після приєднання до відповідного реєстру зможуть виготовляти номерні знаки на вибір особи з окремими буквено-цифровими комбінаціями із серіями ОА, ОВ, ОС, ОЕ, ОН, ОІ, ОК, ОМ, UB, UC, AG, AJ, DB, NA, що врегульовано наказом МВС України від 30 січня 2024 року № 53.

"Тобто, процес присвоєння буквено-цифрової комбінації, виготовлення й видачі номерних знаків буде ще більш прозорим і позбавленим втручання посадових осіб", – розповів він.

У МВС закликали субʼєктів господарювання:

  • подавати документи відповідно до затвердженого порядку,
  • розпочати провадження діяльності з виготовлення номерних знаків.

"Передача суб'єктам господарювання функції виготовлення номерних знаків сприятиме економії державних коштів та спрощенню процедури надання адміністративних послуг, адже власник авто сам матиме можливість зайти в Електронний кабінет водія, знайти вільний номер та забронювати його.

Крім того, передача даної функції суб'єктам господарювання сприятиме розвитку малого бізнесу", – зазначають в пресслужбі МВС.

Нагадаємо, що Міністерство внутрішніх справ України закликало громадян країни повідомляти про корупцію та хабарництво в сервісних центрах у чат-бот або на гарячу лінію.

Окрім того, українці можуть замовити доставку посвідчення водія кур'єром або на відділення "Укрпошти" в застосунку "Дія".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: