fbpx
Сьогодні
22:37 06 Бер 2024

В Україні запустили чергову потужну свердловину: вона дає близько 400 тисяч кубометрів газу на добу

Фото: Нафтогаз

Укргазвидобування, що є частиною Групи Нафтогаз, з початку року запустило вже четверту високодебітну свердловину – на добу вона приносить Україні близько 400 тис. куб. м газу.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на пресслужбу "Нафтогазу".

"Навіть серед високодебітних свердловин цей об'єкт є одним із найпродуктивніших. Це результат ефективної та злагодженої роботи великої команди Групи Нафтогаз на всіх етапах – від проектування до буріння та введення в експлуатацію. Я щиро вдячний всім фахівцям, що долучилися до цього процесу, саме завдяки вашій роботі Україна стає стійкішою та сильнішою», – зазначив очільник Групи Нафтогаз Олексій Чернишов.

Ідея запуску цієї свердловини належить команді розробників Українського науково-дослідного інституту природних газів (УкрНДІгаз), що також є частиною Групи Нафтогаз. Саме вони змогли правильно оцінити залишковий потенціал старого родовища, вдало визначити ділянку для закладання свердловини та довели високу перспективність буріння в цій зоні.

Під час роботи також було встановлено добовий рекорд проходки однією бригадою – за 24 години вона пробурила 905 метрів. Завдяки ефективній роботі фахівців Укрбургазу, свердловину вдалось закінчити на 30% швидше, ніж передбачено проектом – всього за 105 днів.

Спеціалісти Укргазвидобування також знизили ризики негативного впливу бурового розчину на пласти-колектори. Так, при бурінні в інтервалі продуктивних пластів було використано розчин на вуглеводневій основі, який дає можливість досягти такого результату.

Завдяки ефективнішому демонтуванню основного бурового обладнання, достроковому проведенню підготовчих робіт, що пришвидшило облаштування свердловини промисловими комунікаціями, обʼєкт ввели в експлуатацію на кілька днів раніше проектного терміну та з високим дебітом», – додав Олег Толмачев, т.в.о. генерального директора Укргазвидобування.

Укргазвидобування – державне підприємство, найбільша газовидобувна компанія у Центральній і Східній Європі. Займається пошуком та розвідкою родовищ нафти та газу, їхньою розробкою, а також видобутком, транспортуванням, переробкою вуглеводневої сировини та реалізацією нафтопродуктів.

Компанія забезпечує видобуток 70% українського газу.

У 2023 році АТ "Укргазвидобування" вперше отримало понад 1 млрд кубометрів газу за рахунок 86 нових свердловин.

Нагадаємо, "Укргазвидобування" у Карпатах відкрили новий поклад газу з рекордними показниками, яке вважалося виснаженим.

Як повідомлялось, у листопаді 2024 року АТ "Укргазвидобування" ввело в експлуатацію ще три високодебітні свердловини, які сумарно забезпечують понад 400 тис. куб. м газу на добу. Дві з них – нові, третя – відновлена з ліквідаційного фонду.

Також ми повідомляли, що вперше у своїй історії Україна увійшла в опалювальний сезон без імпорту блакитного палива.

У перші дні 2024 року Укргазвидобування ввело в експлуатацію розвідувальну свердловину з дебітом 250 тис. куб. м газу на добу.

У лютому також запустили ще дві свердловини з сумарним дебітом 550 тис. куб. м на добу.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: