fbpx
Сьогодні
22:58 03 Бер 2024

Підсумки опалювального сезону 2023-2024: Україна провела найбільшу ремонтну кампанію за всю історію енергетики

Фото: Фейсбук / Центр Економічного Відновлення

На платформі Центру економічного відновлення 1 березня відбулась подія "Підсумки опалювального сезону 2023-2024: економіка під обстрілом": перший у світі пасивний захист для енергосистеми, рекордні запаси газу власного видобутку та проблеми для інвестицій в енергетику.

 Про це пише Рубрика з посиланням на Фейсбук Центру Економічного Відновлення.

Україна пройшла зиму без тривалих відключень електроенергії, і це перш за все заслуга ЗСУ та роботи ППО, а також українських енергетиків та підтримці партнерів.

«Ми дякуємо нашим партнерам за цю підтримку. Більше 14 тисяч тонн енергетичного обладнання надійшло для наших енергокомпаній. Крім того,  у Фонді підтримки енергетики України, який було ініційовано міністром енергетики Германом Галущенком та Єврокомісаром Кадрі Сімсон, на сьогодні акумульовано 405 млн євро. Це кошти для закупівлі необхідного обладнання для ремонтів і відновлення енергокомпаній» – розповіла заступник міністра енергетики України Світлана  Гринчук.

Фото: Фейсбук / Центр Економічного Відновлення

 За її словами, за період від минулої весни в Україні проведена наймасштабніша ремонтна компанія за всю історію української енергетики.

 "15 ГВт потужностей відремонтовано і ще 2,2 ГВт додано нових. Але система все ще залишається чутливою. Цьогоріч ворог змінив тактику. Більше атакує енергетичні об'єкти промислових регіонів. До того ж постійно зростає споживання саме промисловістю – це також бачить ворог, тому робить прицільні атаки саме на ці регіони", – зауважила Світлана Гринчук.

 Цього року ворог частіше застосував шахеди для масованих атак по конкретних об'єктах. За словами голови правління Національної енергетичної компанії "Укренерго" Володимира Кудрицького, цього року атаки були навіть більш масованими. 

"Під час нещодавних атак на Дніпропетровщину кількість дронів, якими росіяни намагалися поцілити в енергоаоб'єкти була менша, але співставна з тою кількістю дронів, які поцілили критичні об'єкти за весь минулий опалювальний сезон. Вони явно концентрують сили на окремій невеликій кількості об'єктів. Очевидно останні атаки на Дніпропетровщину мали ціллю відключення великих промислових споживачів", – розповів Володимир Кудрицький.

 Але Україна в цьому році має сильніший захист ППО та запас обладнання для відновлення. Важливий також і пасивний захист, якого немає ніде в світі. Під час ОЗП  були задіяні всі блоки АЕС.

Також Україна вперше пройшла сезон із природним газом власного видобутку. І зараз маємо достані запаси газу у ПСГ.

 "Зараз запаси газу 8,5 млрд куб. м і вони оновлюються, а споживання вже значно знижується. Вугілля – 1 млн тонн, і це на 200 тис. тонн більше від запланованого, що вперше під кінець опалювального сезону", – розповіла Світлана Гринчук.

Фото: Фейсбук / Центр Економічного Відновлення

Серед основних викликів експерти називають ймовірні нові ворожі обстріли та дисбаланс на внутрішньому та зовнішньому енергетичному ринках. Зокрема, існування експортного ПСО. Яке на думку голови Комітету Верховної Ради України Андрія Геруса потрібно відмінити.

"Тому що воно має стримуючий ефект для експорту. Тому що 80% експортної виручки йде державі, а лише 20% залишиться експортеру. І це не має сенсу. У нас можуть бути профіцити на ринку, які не виходять на експорт і це буде призводити до неринкового зниження цін, особливо в "денні" години, коли багато сонця. Або в нічні години, коли низьке споживання. Це неправильно і неринково", – переконаний Андрій Герус.

Також на ринку є потенціал для скасування прайс-кепів та впровадження гарантій походження для електроенергії з ВДЕ. Вважає експерт Центру економічного відновлення Володимир Бужан. Крім того потрібно покращити синхронізованість на рівні різних типів генерації аби уникнути дисбалансу. 

 "Врегулювання боргів – перша фундаментальна проблема. Друге питання – можна покращити синхронізованість на рівні різних типів генерації. Ми бачимо сьогодні ситуацію, коли "Енергоатом" надлишково виходить на ринок, хоча могли раніше виходити у ремонти. Внаслідок цього виникає дисбаланс на ринку", – вказує Бужан.

 Борги балансуючому ринку стримують інвестиції в українську енергетику вважає експертка з енергетичної безпеки аналітичного центру DiXi Group Олена Лапенко.

 "Насправді інтеграція ринків рухається, ми бачимо як  енергетичне співтовариство відзначає значний прогрес України саме в цьому питанні. Але наш внутрішній український ринок не працює, і поки він запрацює, то фактично інтеграція не відбудеться, вона буде лише на документах", – переконана Олена Лапенко.

За словами експерта з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріана Прокопа, ще один фактор ризику – намагання ворога дистабілізувати ситуацію в середині країни.

"Ворог буде посилювати інформаційно-психологічні спеціальну операції  на фоні енергетичного терору. Окрім того, що  спостерігатимемо спроби розколоти суспільство через провокування недовіру до влади,  великий ресурс рф вкладатиме в ІПСО, яке стосуватиметься роботи енергосектору", – застеріг Андріан Прокіп.

 Від так українців просять довіряти інформації лише з офіційних джерел. Зараз в пріоритеті вже підготовка до наступного опалювального сезону, планові ремонти та побудова децентралізованої енергосистеми, що значно ускладнить для ворога можливість виведення її з ладу.

Як повідомлялось, під час засідання Уряду 1 березня Прем'єр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що друга зима в умовах повномасштабного вторгнення завершилася. Україна пройшла її без жодного блекауту та без застосування графіків відключень для всієї країни.

Нагадаємо, "Укргазвидобування" у Карпатах відкрили новий поклад газу з рекордними показниками, яке вважалося виснаженим.

Окрім того, у листопаді 2024 року АТ "Укргазвидобування" ввело в експлуатацію ще три високодебітні свердловини, які сумарно забезпечують понад 400 тис. куб. м газу на добу. Дві з них – нові, третя – відновлена з ліквідаційного фонду.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: