fbpx
Сьогодні
Фото 15:33 01 Бер 2024

У Києві стартувала конференція United for Justice. United for Heritage

English version here

Фото: Офіс Генпрокурора

У столиці відкрилася конференція United for Justice. United for Heritage, яка об'єднала коло політичних та юридичних експертів.

Про це інформує Рубрика з посиланням на Офіс Генпрокурора.

Захід присвячений численним випадкам знищення культурної спадщини через російську агресію.

Відкрили конференцію:

  • Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль,
  • Генеральний прокурор Андрій Костін.

Фото: Офіс Генпрокурора

Головна мета міжнародної конференції — консолідація зусиль світової спільноти для оцінки завданих війною збитків культурній спадщині України.

За два роки ведення агресивної війни в Україні зруйнувала і пошкодила понад 900 об'єктів культури, розграбувала більше ніж 40 музеїв, зазначає генеральний прокурор Андрій Костін.

"Понад 900 зруйнованих і пошкоджених об'єктів культури, розграбовано більше ніж 40 українських музеїв, десятки тисяч вкрадених культурних цінностей. Культурна спадщина, історія, релігія та пам'ять України стали цілеспрямованою жертвою посягань РФ на суверенітет, державність та ідентичність України", — сказав генпрокурор, на міжнародній конференції в Києві United for Justice. United for Heritage.

Він наголосив, що між поняттями "культура" і "нація" є внутрішній зв'язок у контексті національної ідентичності, тому під час війни руйнування культурних елементів стає одним із засобів знищення ідентичності нації.

Подія об'єднала широке коло політичних та юридичних експертів.

Фото: Офіс Генпрокурора

Високі гості та провідні експерти обговорюють забезпечення відповідальності росії за воєнні злочини проти української державності, культури та національної ідентичності, а також захист нашої культурної спадщини.

До присутніх звернувся Президент Євроюсту Ладіслав Хамран. Він не сумнівається в результативності розслідування воєнних злочинів, скоєних РФ в Україні. Злочини проти культурної спадщини України також належить до компетенції МКС.

"Ми зобов'язані робити все можливе, щоб розслідувати і доводити справи до кінця. З березня 2022 року мій Офіс продовжував свою діяльність із розслідування різних злочинів, які вчиняються на території України. Ми створили Офіс у Києві, і ми працюємо у всій Україні", — розповів Хан.

Він зазначив, що не має сумнівів щодо того, що ми побачимо результати цієї невтомної роботи.

Фото: Офіс Генпрокурора

Атаки по всіх регіонах України, які руйнують пам'ятки культури, за його словами, стали патерном, типовою поведінкою окупантів на території України.

Такі атаки проводяться, щоб деморалізувати українців, "деморалізувати громади, в яких розміщені ці культурні об'єкти".

Римський статут надає МКС повноваження розслідування злочинів проти культурної спадщини. Це стосується споруд, які користуються спеціальним захистом, релігійних споруд, історичних пам'яток. Якщо на них здійснюються атаки — це злочин відповідно до Римського статуту.

"Ми маємо робити все можливе, щоб ці злочини не залишилися безкарними. Культура — це наше серце, це наше ДНК. І атаки на культурні об'єкти — це атаки на те, що є невід'ємною частиною нас самих", — підсумував він.

Онлайн виступили:

  • Європейський комісар з питань юстиції Дідьє Рейндерс,
  • Гендиректор Директорату з прав людини та верховенства права РЄ Крістос Джакомопулос,
  • Прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан.

Фото: Офіс Генпрокурора

Участь у конференції беруть Міністр юстиції Республіки Польща, генеральні прокурори Литви, Латвії та Румунії.

Злочини РФ проти культурної спадщини України можуть кваліфікуватися як злочини проти людства, а також стосуються геноциду й злочину агресії, наголошує голова Євроюсту Ладіслав Хамран.

"Коли вторгнення розпочалося, президент путін не робив секрету з того, що його мета — знищити ідентичність і культуру української нації", — зазначив Хамран.

Через злочини проти культурної спадщини України, росія намагається не лише знищити українські традиції та культуру, а й право українців на існування.

Очільник Євроюсту вважає, що національна й міжнародна юридична системи мають докласти всіх зусиль, щоб злочини проти культурної спадщини України, як воєнні злочини, не залишилися безкарними.

Він заявив, що злочини проти об'єктів культурної спадщини також можуть кваліфікуватися як злочини проти людства.

Голова Євроюсту наголосив, що розслідування фактів руйнувань об'єктів культурної спадщини мають стосунок і до розслідування злочину геноциду.

Крім того, як звернув увагу Хамран, злочини проти культурної спадщини співвідносяться і зі злочином агресії.

"У нас колективна відповідальність — захистити українську культуру і гарантувати, що справедливість здійсниться", — підсумував голова Євроюсту.

Одночасно на полях конференції проходить зустріч Спільної слідчої групи щодо розслідування найтяжчих міжнародних злочинів, скоєних в Україні (JIT).

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: