fbpx
Сьогодні
21:20 29 Лют 2024

Уперше в Україні тернопільські лікарі, щоб видалити пухлину, вийняли серце пацієнта з грудної клітки

Фото: Тернопільська обласна військова адміністрація

У Тернопільській обласній клінічній лікарні для того, щоб видалити пухлину, лікарі вийняли серце з грудної клітки пацієнта, щоб видалити пухлину.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Тернопільську ОВА.

Зазначають, що 45-річний військовослужбовець отримав поранення на фронті й пережив високу ампутацію ноги. До того ж лікарі діагностували у нього важку мітральну недостатність.

"Під час діагностики ми бачили певну масу, яку ми сприйняли як тромботичну, у лівому передсерді. Коли ж почали операцію, виявили пухлину. Взяли гістологію і вирішили не продовжувати планову операцію, тому що до такого масштабного втручання потрібно було підготуватися", розповідає завідувач відділення кардіохірургії та трансплантології Тернопільської обласної клінічної лікарні Володимир Мороз.
операція на серці Тернопіль

Фото: Тернопільська обласна військова адміністрація

Лікарі вивчали літературу, переглядали відео і досліджували інформацію, яка є наявна щодо цієї патології у закордонних джерелах. Та одночасно готували пацієнта до операції.

Як розповідають, хірурги видалили саркому задньої стінки лівого передсердя методом аутотрансплантації. Операцію такого типу провели в Україні вперше, вона тривала близько 13 годин.

Оперативне втручання проводили у два етапи:

  • спочатку лікарі вийняли серце з грудної клітки пацієнта та видалили частини пухлини, які залишились у грудній клітці. Потім сформували нову задню стінку лівого передсердя з бичачого перикарда, вшивши в нього всі легеневі вени.
  • на другому етапі хірурги відновили геометрію лівого передсердя, який вразила пухлина.
операція на серці Тернопіль

Фото: Тернопільська обласна військова адміністрація

Повідомляють, що під час операції життя пацієнта підтримував апарат штучного кровообігу.

Післяопераційний період був складний. Як розповідає Мороз, команда закладу робила все можливе і неможливе, аби допомогти пацієнту.
"Зараз стан пацієнта задовільний", – зазначив кардіохірург. "Ми його виписали. Зараз він у Києві перебуває з сім'єю. А також проходить реабілітацію та спецлікування".

Окрім того, у Чернівцях хірурги обласної лікарні провели унікальну пластичну операцію. Медики зробили пацієнту передню частину нижньої щелепи із його власного ребра.

Рубрика:
Здоров'я

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: