fbpx
Сьогодні
16:10 20 Лют 2024

Українська книга в Бахмуті: до Міжнародного дня рідної мови Музей видатних діячів української культури презентує виставку про Чернявського

У Міжнародний день рідної мови Музей видатних діячів української культури (Український Парнас) запрошує на виставку, присвячену Миколі Чернявському – українському поету, який видав у Бахмуті першу українську збірку поезій.

Про це інформує Рубрика.

Майбутній митець народився неподалік Бахмута, в селі Торська Олексіївка Бахмутського повіту Катеринославської губернії (нині – Шахове Добропільського району Донецької області). Свої перші поезії Микола знищив, тому що вони були написані російською.

10 томів творів Чернявського вийшли наприкінці 1920-х років у харківському видавництві "РУХ". Микола Зеров в антології "Нова українська поезія" зараховує Миколу Чернявського до першої генерації літераторів, які формували український поетичний вектор разом з Лесею Українкою, Агатангелом Кримським, Михайлом Коцюбинського, Миколою Вороним. Творчість поета поціновували Франко, Єфремов, Грушевський, а також до нього шанобливо ставилися неокласики, зокрема, Микола Зеров.

Просвітницька діяльність Чернявського в херсонський період пов'язує його з Олександром і Софією Русовою, корифеями українського театру Садовським, Саксаганським, Заньковецькою, Карпенком-Карим та поетесою Чайкою Дніпровою. Врешті Чернявський став співзасновником і керівником товариства "Українська хата Херсона", опікувався виданням "Вісник товариства "Українська хата"".

Голод 1920-21 рр. забрав у Миколи Федорович сина, а під час "Великого терору" Чернявський пережив 3 арешти.

За результатом сфальсифікованих звинувачень він постав як політичний злочинець, активний учасник націоналістично-фашистської організації. І хоча письменник не визнав жодних звинувачень, НКВС прийняла ухвалу: "Чернявского Николая Федоровича расстрелять".

Кривавий вирок виконано в Херсоні 19 січня 1938 року о 24:00.

Відродження пам'яті поета розпочалося після реабілітації 1956 році і триває й досі.

"Наша виставка є першим заходом у Києві покликаним познайомити широку авдиторію з Миколою Чернявським як культурним представником південно-східного краю, що особливо важливо в умовах російсько-української війни."

До експозиції увійшли матеріали з приватного архіву родини Дмитра Чернявського (брата письменника), з особистої збірки керівника Благодійної організації по збереженню культурної спадщини "Благодійне товариство "ҐАРДАРІКА" пана Дмитра Піркла та раритетних документів, наданих Чернігівським літературно-меморіальним музеєм-заповідником Михайла Коцюбинського.

Також відвідувачі зможуть побачити копії історичних документів, наданих Центральним державним історичним архівом України та документи фондової колекції Музею видатних діячів української культури.

Більшість із представлених на виставці раритетів експонуються вперше.

 Презентація проєкту відбудеться 21 лютого о 16:00.

Музей видатних діячів української культури, будинок Лесі Українки
(вул. Саксаганського, 97).

Акредитація ЗМІ за посиланням.

Нагадаємо, у столичному музеї Ханенків відкриють бібліотеку, яка була закрита 110 років.

Також повідомлялось, що український інститут ініціював створення деколонізаційного посібника для закордонних музеїв – з фокусом на Україну.

Окрім того, повідомлялось, що евакуйовані рукописи Леся Курбаса, Миколи Хвильового та Івана Дніпровського оцифровують в державному історико-культурному заповіднику "Тустань".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: