fbpx
Сьогодні
09:39 20 Лют 2024

У невизнаному "Придністров'ї" Україна готова відновити виїзне консульство: проте є умови

На території придністровського регіону Молдови, що наразі контролюється невизнаною "Придністровською республікою", Україна може відновити виїзні консульські послуги.

Про це пише Рубрика, посилаючись на сайт Міністерства закордонних справ України.

Як повідомляють, 19 лютого посол з особливих доручень МЗС України Паун Роговей зустрівся віцепрем'єр-міністром Молдови з питань реінтеграції Олегом Серебряном та "президентом" невизнаного "Придністров'я" Вадимом Красносельським.

Зазначають, що сторони обмінялися думками щодо розв'язання "проблемних питань" у відносинах між Кишиневом та Тирасполем.

Українська сторона наголосила, що виступає виключно за мирне врегулювання "придністровського питання" зі збереженням суверенітету і територіальної цілісності Молдови у межах її міжнародно визнаних кордонів.

Також Київ "рішуче реагуватиме" на будь-які провокації, спрямовані як на втягування придністровського регіону у війну росії проти України, так і на дестабілізацію ситуації в Молдові загалом.

Окрім того, Україна підтвердила, що вважає платформу у форматі "5+2" нефункціональною через присутність у ній росії.

До того ж Україна закликала:

  • якнайшвидше вивести російські війська з придністровського регіону,
  • утилізувати боєприпаси на складах у селі Ковбасна,
  • переформатувати місію на Дністрі з військової у цивільну.

Водночас Україна висловила готовість розглянути питання щодо відновлення виїзних консульських послуг для громадян України на території "Придністров'я". Проте для цього є дві вимоги:

  • потрібно забезпечити безпеку для українських консульських співробітників;
  • гарантувати дипломатам безперешкодне переміщення до/з місця проведення виїзних консульських дій.

Зі свого боку представник Тирасполя підтвердив, що вони готові взаємодіяти з Кишиневом щодо відкриття нових транспортних коридорів для українського експорту.

Що відомо про Придністров'я

Придністров'я — це регіон уздовж лівого берега річки Дністер. Історичного його заселяли переважно українці (русини) та молдовани (волохи). Румунська назва регіону — Трансністрія, тобто Задністря.

Регіон входив до складу різних держав, як-от Золота Орда, Велике князівство Литовське, Річ Посполита, Кримське Ханство чи Гетьманщина. З XVIII століття Придністров'я захопила російська імперія. У першій половині XX століття регіон входив був у складі УНР та УСРР, а потім радянська влада передала його до радянської Молдови.

У 1990-ті між сепаратистами та російськими військовими з одного боку та молдовськими військами з іншого відбувся збройний конфлікт, що завершився фактичною перемогою сепаратистів за участі російської армії. Після цього Молдова втратила контроль над регіоном.

Так утворилася самопроголошена "Придністровська Молдавська Республіка". Її не визнає жодна країна-член ООН, лише кілька держав із невизнаним сепаратистським статусом — "Абхазія" та "Південна Осетія".

Столицею цієї "республіки" є місто Тирасполь, а офіційними мовами — російська, румунська (яку в "ПМР" молдовською та вживають у кириличному варіанті) та українська.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: