fbpx
Сьогодні
Фото 16:30 19 Лют 2024

Підземелля Звягельського замку відкриють для туристів: для чого це рішення

Фото: Марія Кравчук

На Житомирщині навесні цього року доступ до Звягельського замку та до його підземної частини на площі Лесі Українки відкриють для відвідувачів. Тут мають намір проводити екскурсії для місцевих та туристів.

Як інформує Рубрика, про це Суспільному розповів начальник управління культури та туризму Звягельської міської ради Олександр Широкопояс.

У чому проблема?

Нагадаємо, у квітні 2023 року в центрі міста Звягель на площі Лесі Українки бруківка провалилася під ногами у перехожих.

Випадкове провалля дослідили спільними зусиллями Управління житлово-комунального господарства та екології та Управління культури і туризму.

Фото: Марія Кравчук

Також запросили на дослідження археолога, представника Інституту археології НАН України, старшого наукового співробітника Житомирського обласного краєзнавчого музею Тарабукіна Олександра Олександровича.

Згодом дослідники зазначили, що виявлена на батьківщині Лесі Українки в проваллі в центрі міста підземна споруда датується XVI-XVIII ст.

Фото: Тетяна Дукач

Яке рішення?

Тому було вирішено підземелля Звягельського замку на Житомирщині відкрити для туристів. Тут планують проводити екскурсії.

Фото: Марія Кравчук

Як це працює?

"Мінімальними зусиллями ми хочемо вже цієї весни запустити перші екскурсії. Звягельський замок буде доступний, усі три поверхи і підземелля теж будуть доступними для наших жителів і туристів", — сказав Олександр Широкопояс.

За його словами, Звягельський замок має давню історію.

Фото: Марія Кравчук

"Звягельський замок побудував князь Костянтин Острозький. Це була фортифікаційна споруда, яка захищала тодішніх жителів від нападників. На жаль, замок був на 90% спалений, однак під землею можна знайти його залишки", — розповів начальник управління культури та туризму.

За словами Олександра Широкопояса, існує легенда, що підземні ходи з'єднують Звягель з містом Корець на Рівненщині.

Фото: Марія Кравчук

"Колись від Звягеля до Корця вели підземні ходи. Люди, які проживали в Корці, Звягелі, на колісницях добиралися. Це був такий підземний, потаємний метод сполучення", — повідомив Олександр Широкопояс.

Олександр Широкопояс зауважив, що об'єкт має історичну цінність та викликає цікавість туристів.

Фото: Марія Кравчук

"Найбільша цінність — третій об'єкт, який схований у нас під дорогою. Ми поки туди людей не пускаємо, поки він не буде належним чином облагороджений. Там ви можете побачити аркову споруду. Всередині всі стіни повністю з бутового каменю нашого Звягельського замку, що свідчить, що цей об'єкт належить орієнтовно до 16-17 століття", — розповів начальник управління культури та туризму.

Фото: Марія Кравчук

Зі слів Олександра, поблизу Звягельського замку продовжують утворюватися нові провалля, які потребують дослідження.

Фото: Марія Кравчук

"Останнє провалля утворилося буквально два дні тому, ми з працівниками самі його розкопували", — сказав Олександр Широкопояс.

Фото: Марія Кравчук

Нагадаємо, в Чернігові під час розкопки траншеї водогону по вулиці Любецькій археологи виявили стародавні поховання на місці могильника часів Київської Русі, де раніше були виявлені курганні поховання, виконані за язичницькими обрядами.

Також, у Чернігові археологи також виявили оборонний вал часів Київської Русі.

А різке падіння рівня води на береговій смузі острова Хортиця, яке сталося після підриву росіянами Каховської гідроелектростанції, дало можливість на території національного заповідника знайти кілька сотень нових археологічних предметів.

Окрім того, повідомлялось, що у Вінниці під час розкопок на території Домініканського монастиря знайшли низку предметів, що датуються 17-20 століттями.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: