fbpx
Сьогодні
14:28 12 Кві 2023

У столиці з'явилася ще одна мініскульптура: на фасаді корпусу КПІ встановили "Цукровий бурячок"

Мініскульптуру "Цукровий бурячок", присвячену українським меценатам-цукрозаводчикам, встановили на фасаді першого корпусу Київського політехнічного інституту.

Це вже 39-та мініскульптура у межах проєкту Юлії Бевзенко "Шукай!", що розповідає про історію Києва.

Як роповідають, за гроші цукрозаводчиків був збудований Київський політехнічний інститут. У 2023-му заклад відзначає 125-річчя, додають у команді.

Як зазначають, скульптура присвячена меценатам кінця 19 – початку 20 століть, які займалися цукровим виробництвом, а прибуток від нього вкладали у розбудову українських міст, зокрема Києва, відзначає авторка проєкту.

мініскульптура Київ

Меценатом мініскульптури виступив підприємець і випускник КПІ Дмитро Синенко, а створив її скульптор Юрій Білявський.

Поряд зі скульптурою розміщена табличка з QR-кодом, за яким можна перейти на сайт проєкту та дізнатися її докладну історію.

Мініскульптуру "Цукровий бурячок" можна знайти за адресою Берестейський проспект, 37 (раніше – проспект Перемоги), у дворі першого корпусу КПІ, на Музейній площі, на фасаді ліворуч від вікна.

Серед інших скульптур проєкту "Шукай" у Києві є мініскульптури, присвячені:

  • котлеті по-київськи,
  • київському каштану,
  • серцю Амосова,
  • гривні,
  • Привидам Києва,
  • паляниці.

Довідка

Екскурсоводка та засновниця проєкту "Шукай!" зі створення мініскульптур Юлія Бевзенко називає себе "менеджеркою Києва". Вона й справді має менеджерську освіту, працювала персональною асистенткою. Бевзенко стала гідом у революційний час.

Через кілька років роботи екскурсоводом Юлія вирішила відкривати на вулицях Києва бронзові маленькі скульптури, які розповідали б про історію міста. Від котлети по-київськи до видатних облич міста, як-от меценатів або винахідників. На це надихнули скульптурки в Ужгороді.

Дві з них, паляницю та Привида Києва, встановили вже після повномасштабного вторгнення. Коли почалася повноформатна війна, Юлія також призупинила екскурсії на кілька місяців, але вже у квітні їх відновила.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: