fbpx
Сьогодні
16:15 09 Лис 2023

В Україні виготовлятимуть контейнери для відпрацьованого ядерного палива: у чому рішення

Герман Галущенко та генеральний директор Holtec International Кріс Сінгх. Фото: Міненерго

В Україні мають намір побудувати завод з виробництва контейнерів для відпрацьованого ядерного палива. Це стане продовженням співпраці НАЕК "Енергоатом" та американської компанії Holtec International.

Про це повідомило Міністерство енергетики України, інформує Рубрика.

У чому проблема?

Ще до повномасштабного вторгнення завдяки співпраці "Енергоатому" та Holtec International в Україні збудували Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП).

Використання власного сховища заощаджує Україні близько 200 мільйонів доларів щороку, наголосили в міністерстві.

Президент "Енергоатому" Петро Котін пояснив, що ці кошти компанії довелося б витрачати на оплату перевезення та зберігання відпрацьованого палива в росії.

"Це був один з найважливіших кроків у здобутті нашої енергетичної незалежності. Як пізніше і повна відмова від російського ядерного палива", — зауважив Котін.

Яке рішення?

НАЕК "Енергоатом" та американська компанія Holtec International хочуть збудувати в Україні завод, де вироблятимуться контейнери для відпрацьованого палива з атомних електростанцій.

Про це йшлося під час зустрічі Міністра енергетики України Германа Галущенка з президентом та виконавчим директором компанії Крісом Сінгхом, яка відбулася у Вашингтоні.

"З такими професійними партнерами, як Holtec International, відродження української атомної енергетики є не просто нашою метою, а реальністю. Ми вдячні партнерам за віру у важливість ядерної енергії для сталого майбутнього й успіху України", – зазначив Міністр енергетики Герман Галущенко.

Кріс Сінгх своєю чергою зазначив, що Україна після Перемоги може стати енергетичним хабом Європи.

"Потенціал України у сфері ядерної енергетики є найкращим в регіоні. Наша компанія була та залишається вашим надійним партнером", – підкреслив Кріс Сінгх.

Як це працює?

Відпрацьоване ядерне паливо зберігається у ЦСВЯП за технологією "сухого" зберігання.

Як розповіли в Міненерго, ця технологія ліцензована органом регулювання ядерної та радіаційної безпеки США (US NRC) й успішно апробована, окрім Америки, в Іспанії, Великій Британії та інших державах.

Варто додати, що у спільних планах "Енергоатому" і компанії Holtec International – будівництво в Україні заводу, на якому виготовлятиметься основне обладнання малого модульного реактора за технологією Holtec SMR.

Цей завод має забезпечити не тільки будівництво потужностей ММР в Україні, але й стати хабом для експорту цієї технології до інших країн Європи.

Навесні 2023 року "Енергоатом" та Holtec International підписали також Угоду про співробітництво у розгортанні малих модульних реакторів Holtec в Україні, якою передбачено будівництво у нас малих модульних реакторів.

Розвиток ММР в Україні в Енергетичній стратегії до 2050 року визначено як один із пріоритетів.

Очікується, що завод експортуватиме технології до інших країн Європи.

У Міненерго зауважили, що малі модульні реактори можуть не тільки замістити теплову генерацію, прискорити перехід на "зелену енергетику", але й використовуватися під час виробництва водню та його побічних продуктів — як в Україні, так і за кордоном.

Нагадаємо, уперше на українських атомних електростанціях завантажили паливо Westinghouse, яке вироблялось спільно з фахівцями Енергоатома.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: