fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 17:39 16 Лют 2024

Будинок на Дашкевича: що гальмує процес відновлення в Києві?

На фото: Будинок на вул. О. Дашкевича, 4а, 26 грудня 2023 року/Фото Миколи Тимченка

Через два місяці після пошкодження в будинку встановлюють вікна у квартирах, а інших робіт не проводять, бо немає результатів інструментального дослідження. КП "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва" звернулося листом до КП "Київекспертиза" з проханням прискорити роботу.

Про це повідомляє "Рубрика".

У чому проблема?

Будинок на Дашкевича, 4а у Дніпровському районі столиці зазнав серйозних пошкоджень уночі 13 грудня 2023 року через уламки російської балістичної ракети, що розірвались біля першого під'їзду. "Рубрика" писала про це тут

Станом на середину лютого 2024 в будинку немає вікон у місцях загального користування, у деяких під'їздах немає вхідних дверей, не працюють ліфти і немає газопостачання. 

На фото: Мешканка будинку на Дашкевича, 4а, йде до своєї пошкодженої квартири, 26 грудня 2023 року / Фото Миколи Тимченка

На засіданні Київради 8 лютого місцевий депутат Тарас Криворучко виступив з проханням до КП "Київекспертиза" прискорити інструментальне дослідження і надати його висновки. Заступник голови КМДА В'ячеслав Непоп відповів, що експертиза завершена. 

Проте, відповідно до відповідей на запит "Рубрики" до КМДА, станом на 14 лютого КП "Київекспертиза" ще не надало результатів інструментального дослідження, за результатами якого КМВА ухвалюватиме подальші рішення.

Скриншот з відповіді на запит "Рубрики" керівника апарату Дніпровської РДА Ігоря Ластовецького

Яке рішення?

"Комунальне підприємство "Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Дніпровського району м. Києва" звернулося листом до КП "Київекспертиза" з проханням прискорити проведення інструментального дослідження", — йдеться у відповіді на запит "Рубрики" керівника апарату Дніпровської РДА Ігоря Ластовецького.

Чому так довго?

Директор Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА Борис РАБОТНІК зазначив, що відповідно до звіту попереднього обстеження будинку від 02.01.2024 № 304-01 "виявлені дефекти можуть знижувати міцність, стійкість і жорсткість будівельних конструкцій та експлуатаційні показники елементів інженерних мереж і систем, внаслідок чого встановлено необхідність проведення основного (детального) обстеження, в тому числі виконання інструментальних досліджень та перевірочних розрахунків".

16 січня "Київекспертизі" доручили забезпечити проведення цього обстеження згідно з уточненим технічним завданням.

"КП "Київекспертиза" було оголошено процедуру закупівель на виконання інструментального обстеження будинку та за результатами укладено договір з переможцем", — також ідеться у відповіді Бориса Работніка. 

Але чи завершене дослідження, чиновник не уточнив. Разом з тим він повідомив, що будинок включено до розпорядження КМВА від 30.05.2022 № 538 як такий, що підлягає першочерговому відновленню.

На фото: Жінка вигулює песика біля засипаного ґрунтом та щебнем місця падіння уламків ракети, 26 грудня 2023/Фото Миколи Тимченка

Як це працює?

Коли "Київекспертиза" нарешті надасть відповідний звіт з висновками та рекомендаціями, КП "Житлоінвестбуд-УКБ" як замовник розробить проєкт відновлювальних робіт, отримає експертний звіт та затвердить витрати на роботи. Далі укладе підрядний договір з будівельною організацією на виконання цих робіт та визначить терміни їх проведення.

Станом на 12 лютого мешканцям 49 квартир встановили за сприяння Товариства Червоного Хреста України вікна у квартирах. Роботи тривають, також повідомив Ігор Ластовецький. Фахівці АТ "Київгаз" склали схему для заміни пошкодженої ділянки надземного газопроводу-вводу. 

Комісія Дніпровської РДА обстежила 30 квартир цього будинку, склала відповідні акти та чек-листи. За програмою "єВідновлення" компенсацію за пошкоджене майно отримали власники 14 квартир.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: