fbpx
Сьогодні
Фото 22:23 14 Лют 2024

Майстриня з Житомира вишила портрети загиблих воїнів Дмитра Коцюбайла та Андрія Огородника: для чого це рішення

Фото: Тетяна Пащенко

Заслужена майстриня народної творчості України Тетяна Пащенко з Житомирщини вишила портрети захисника Київщини і Маріуполя Андрія Огородника (позивний «Оджос») та Героя України Дмитра Коцюбайла («Да Вінчі»).

Про це розповідає Рубрика, посилаючись на Укрінформ.

У чому проблема?

Тетяна Пащенко займається вишивкою з 2007 року. Жінка була підприємцем, але її звалила хвороба. Аби лишити батькам пам'ять про себе, Тетяна почала вишивати ікону.  Закінчивши цю роботу, перейшла до іншої й завдяки вишивці, розповідає майстриня, почала повертатися до життя.

Першою вишитою картиною Тетяни стала ікона "Божої матері", після чого вона перейшла до "Тайної вечері". Поступово тематика картин почала змінюватися на українські мотиви.

Варто зазначити, що Тетяна Пащенко вишила портрет Президента Володимира Зеленського та його дружини, а також портрет захисника Маріуполя Михайла Діанова. Портрет президентського подружжя з автографом Зеленського майстриня планує продати на аукціоні, щоб допомогти ЗСУ. Натомість зображення Діанова вона хоче передати самому захисникові.

Яке рішення?

Як розповіла майстриня, вперше звернула увагу на Дмитра Коцюбайла, коли він отримував орден «Золота зірка» і їй його образ дуже запам'ятався.

"Як дізналася про його загибель, мені було боляче, тому вирішила вишити його портрет», – розповіла Тетяна Пащенко. За її словами, маму Андрія Огородника вона знає особисто. Їй дуже боляче від втрати сина. Тому вирішила вишити портрет захисника і подякувати їй за Героя.

Майстриня з Житомира вишила портрети загиблих воїнів

Фото: Тетяна Пащенко

Як це працює?

Кожен із портретів має розміри 50 на 60 см. Вони вишиті хрестиком. Для їх вишивання майстриня використала майже 100 кольорів ниток. За основу портретів Пащенко брала фотографії Героїв. На створення однієї роботи пішло пів року часу.

Майстриня додала, що портрет Андрія Огородника передасть його батькам. Окрім того, Тетяна Пащенко планує зустрітися з сестрою Дмитра Коцюбайла.

Майстриня з Житомира вишила портрети загиблих воїнів

Фото: Тетяна Пащенко

Зараз майстриня вишиває портрет Героя України Олександра Мацієвського.

Дмитро Коцюбайло, Да Вінчі – очільник 1-го окремого механізованого батальйону «Вовки Да Вінчі». Воював упродовж 9 років. Загинув у бою під Бахмутом 7 березня 2023 року.

Андрій Огородник, Оджос – стрілець «Азову». Він був серед оборонців, які полетіли в оточений Маріуполь гелікоптерами. Загинув у квітні 2022 року на «Азовсталі».

Майстриня з Житомира вишила портрети загиблих воїнів

Фото: Тетяна Пащенко

Майстриня з Житомира вишила портрети загиблих воїнів

Фото: Тетяна Пащенко

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: