fbpx
Сьогодні
16:23 14 Лют 2024

Що буде з допомогою Україні після ухвалення законопроєкту в Сенаті США: пояснює "Інститут Американістики"

Фото Reuters

Після надзвичайно довгих дебатів, верхня палата Конгресу США, Сенат, де більшість мають демократи, ухвалив законопроєкт допомоги союзникам на 95 млрд доларів, з яких 60 мільярдів має отримати Україна. 

Детальніше що це означає для України, пишуть експерти аналітичного центру «Інститут Американістики» у своєму Телеграм каналі про Україну та США «На Вашингтонщині».

Фактично, в лютому 2024, це перше голосування нового скликання Конгресу після проміжних виборів, що пройшли у листопаді 2022 року. Вперше схожий за змістом законопроєкт, президент Байден запросив ще у вересні 2023 року.

Наступним кроком для направлення цього законопроєкту на підпис президенту Байдену має бути голосування в Палаті представників, де зараз більшість за республіканцями, які є опонентами чинного президента.

Проте, на думку експертів, у нижній палаті рішення ухвалити буде набагато важче через різкі позиції спікера Майка Джонсона, який, власне, і має виставити пакет на голосування.

"Джонсон перебуває у хиткій позиції. Він нещодавно став спікером та одним з лідерів партії. А також йому погрожують винесенням питання про його відставку. Саме тому, демократи обговорюють опцію обходу спікера, яка має назву discharge petition Згідно з цією процедурою, у Палаті представників потрібно зібрати підписи 218 конгресменів і таким чином виставити на голосування проєкт пакету допомоги в обхід позиції спікера. Ця опція є важливою, проте рідко застосовувалась, а її використання може затягнути розгляд проєкту на ще довший час", пишуть експерти.

Проте основним індикатором щодо того, чи буде успішним голосування у Палаті представників, все ж стане рішення спікера щодо включення ініціативи до порядку денного чи ні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: