fbpx
Сьогодні
Фото 21:37 13 Лют 2024

Обрано переможця конкурсу на кращу концепцію меморіалу в селі Ягідне на Чернігівщині: у чому рішення

ФОТО: Facebook Mustafa Nayyem

Архітектурне бюро Derbin Arch стало переможцем проєкту на кращу концепцію меморіалу в селі Ягідне на Чернігівщині. Його обрало журі, до складу якого увійшли архітектори, представники громади, місцевої влади, члени національної спілки архітекторів України. Архітектори бюро Сергій Дербін і Олексій Ятін з Дніпра відомі тим, що спроєктували унікальні вуличні модулі-укриття.

Про це повідомила у Фейсбуці пресслужба Агентства відновлення, передає Рубрика.

У чому проблема?

У березні 2022 року 370 людей майже місяць утримувалися російськими військовими в нелюдських умовах у підвалі школи в селі Ягідне на Чернігівщині. Серед них були 70 дітей і немовлят. 11 людей померли. Інші ніколи не забудуть пекла, яке пережили.

концепцію меморіалу в селі Ягідне на Чернігівщині

ФОТО: Суспільне Чернігів (архів)

Після звільнення Ягідного мешканці не захотіли бачити школу місцем навчання дітей і вирішили закарбувати пам'ять про трагічну подію для майбутніх поколінь у вигляді меморіалу.

концепцію меморіалу в селі Ягідне на Чернігівщині

ФОТО: Суспільне Чернігів (архів)

концепцію меморіалу в селі Ягідне на Чернігівщині

ФОТО: Суспільне Чернігів (архів)

Яке рішення?

В Агентстві нагадали, що відкритий всеукраїнський архітектурний конкурс проєктів на кращу концепцію зі створення меморіального комплексу на вулиці Лісова, 1А, в Ягідному був оголошений 18 жовтня минулого року. На участь в ініціативі було зареєстровано 13 заявок, на розгляд журі подали 4 проєкти.

Переможцем всеукраїнського конкурсу стало архітектурне бюро Derbin Arch.

концепцію меморіалу в селі Ягідне на Чернігівщині

Фото: Агентство відновлення

Як це працює?

За проєктом, будівля школи збереже свою форму та буде вписана в природнє навколишнє середовище. Архітектори створили візуально образ куба, через який сочиться вода. Куб втілює всі страждання та страхи війни. Вода – це сльози, які пролили жителі Ягідного. Будівля школи збережена до найменших дрібниць, за винятком центральної частини.

Переможці конкурсу отримають 50 тис. грн і право укласти договір зі Службою відновлення у Чернігівській області для розробки проєктно-кошторисної документації.

концепцію меморіалу в селі Ягідне на Чернігівщині

Фото: Агентство відновлення

Серед меморіальних експонатів:

  • місця страт та поховань місцевих жителів,
  • залишки трофейної техніки, капонірів,
  • місць фортифікаційних укріплень окупантів.

Проєкт передбачає створення нового простору, який може бути корисним для громади. Всередині буде лекторій, адміністративний блок, місце для соціального підприємництва та психологічної реабілітації.

Нагадаємо, як повідомляла Рубрика, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури у межах експериментального проєкту з комплексної відбудови розпочало ремонт понад 20 будинків в селі Ягідне на Чернігівщині.

Під час бойових дій в Ягідному, яке розташоване у 15 км від Чернігова, було зруйновано або пошкоджено 101 приватний та 17 багатоквартирних будинків (74 квартири). Після деокупації силами волонтерів та коштом міжнародної допомоги були проведені невідкладні ремонти, аби люди могли заселитися до своїх домівок. Зараз 350 мешканців села вже повернулись додому.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: