fbpx
Сьогодні
17:15 11 Лют 2024

У Фінляндії проходить другий тур президентських виборів

Фото з сайту reflector.com

Сьогодні, 11 лютого, в Фінляндії проходить другий тур президентських виборів. Виборчі дільниці будуть відкритими з 09:00 до 22:00 за місцевим часом.

Про це повідомляє Yle, пише Рубрика.

На пост президента Фінляндії претендують кандидат від Коаліційної партії Александер Стубб та підтримуваний "Зеленими" кандидат від об'єднання виборців Пекка Хаавісто, які пройшли до другого туру виборів.

Александр Стубб (п) і Пекка Гаавісто

За оцінками експертів, явка виборців може сягнути 75%, що близько до рівня президентських виборів у Фінляндії 2006 року, коли у голосуванні другого туру взяли участь понад 77% виборців.

Результати виборів, найімовірніше, будуть відомими у неділю 11 січня до десятої години вечора, йдеться у матеріалі.

Згідно з опитуваннями громадської думки, фаворитом другого туру вважається Стубб.

Як пише Bloomberg, останні опитування показують, що Стубба підтримують близько 54% виборців, що менше за 59% у першому турі.

Водночас 46% опитуваних готові віддати голос за Хаавісто.

Обидва претенденти під час передвиборчої кампанії продемонстрували відносно схожу позицію щодо основних міжнародних тем.

Вони дотримуються пронатовського й антиросійського курсу, виступають за продовження санкційного тиску на росію і військову підтримку України.

Два політики змагаються за шестирічний термін перебування на посаді президента Фінляндії. Новообраний глава держави приступить до своїх обов'язків 1 березня 2024 року.

Вибори у Фінляндії

У Фінляндії в неділю, 28 січня, відбувся перший тур президентських виборів. На посаду глави держави претендували дев'ятеро кандидатів.

Лідером голосування став колишній прем'єр-міністр Олександр Стубб, який набрав 27,2% голосів виборців. На другому місці – колишній глава МЗС Пекка Хаавісто (25,8%).

На третьому — спікер парламенту Фінляндії Юссі Халла-ахо (19%).

Чинний президент Саулі Ніїністе не зміг балотуватися на переобрання, прослуживши максимум два терміни. Обраний президент стане тринадцятим у країні.

Що відомо про кандидатів

Александр Стубб — правоцентрист — раніше обіймав посади прем'єр-міністра та міністра закордонних справ. У 2017 році він залишив політику і не збирався повертатися, однак вторгнення Росії в Україну змусило його змінити свою думку.

Пекка Хаавісто  засновник лівоцентристської Партії зелених — вже втретє балотується на пост президента. Вперше він балотувався до парламенту в 1987 році й з 2019 по 2023 рік обіймав пост міністра закордонних справ.

У виданні з посиланням на аналітиків додають, що наступний президент Фінляндії скоріш за все буде спиратися на спадщину Нііністьо.

"Насамперед це управління інтеграцією Фінляндії до НАТО на тлі побоювань щодо потенційної російської агресії та ескалації напруженості в регіоні Балтійського моря", — йдеться у повідомленні.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: