fbpx
Сьогодні
19:46 10 Лют 2024

У Міноборони запроваджують електронний облік військового майна: для чого це рішення

У Міністерстві оборони України створюють можливість вести електронні журнали для обліку військового майна.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на Міністерство оборони України.

У чому проблема?

Міноборони продовжує спрощувати облік військового майна та позбуватися зайвих паперів у війську.

«У середньому командир роти наразі витрачає 50-80% свого робочого часу на бюрократію. Облік майна є одним з найбільш об'ємних бюрократичних процесів. Наказ створює можливості для автоматизації», – зазначила Катерина Черногоренко, заступниця Міністра оборони з цифрового розвитку, цифрових трансформацій та цифровізації. 

Яке рішення?

Внесено зміни до наказу Міністерства оборони №440 «Про затвердження Інструкції з обліку військового майна у Збройних Силах України».

Відтепер військові частини зможуть вести облікові регістри та допоміжні документи (журнали щодо майна) лише в електронній формі й використовувати для цього програмне забезпечення, яке:

  • прийняте в експлуатацію Міністерством оборони;
  • допущене до дослідної експлуатації. У такому разі програми мають відповідати усім вимогам щодо захисту інформації (мати атестат відповідності КСЗІ).

Як це працює?

Наразі прикладом такої програми є SAP, автоматизована система управління оборонними ресурсами. Це провідна логістична система у світі, якою користуються 28 країн НАТО.

Для переходу на такі програми командирам чи начальникам військових частин, які ведуть власне військове господарство, потрібно видати наказ щодо їхнього використання. У разі переходу залишається лише електронний облік, вести паперові журнали та дублювати інформацію заборонено.

До переходу можна вести облік майна в інших програмах без окремого дозволу – до прикладу, Microsoft Office 365. Проте у такому випадку друкувати всі сторінки журналів обліку не потрібно – достатньо лише періодично підписувати узагальнюючу відомість при звірках.

У разі питань щодо наказу чи переходу на електронну форму звертайтесь на «гарячу лінію» Міністерства оборони України за номером 1512.

Важливо: первинні документи (накладні, вимоги, акти, атестати) поки що залишаються в паперовій формі, адже вони підтверджують здійснення господарських операцій і можуть вимагатися при перевірках чи службових розслідуваннях.

Нагадаємо, раніше Рубрика повідомляла, що Міністерство оборони завершило перший етап впровадження у ЗСУ автоматизованої системи управління оборонними ресурсами на базі System Analysis Program Development (SAP).

"SAP допоможе нам забезпечити найсучасніший процес управління оборонними ресурсами", – розповіла на зустрічі із партнерами заступниця Міністра оборони Катерина Черногоренко.

Це провідна міжнародна система у сфері управління ресурсами, яку використовують 28 країн НАТО. Система автоматизує процеси постачання, формує інформацію про залишки на складах, заявки, дозволяє бачити реальну потребу, закуповувати та вчасно забезпечувати військо усім необхідним.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: