fbpx
Сьогодні
11:59 06 Лют 2024

Лісовий: у Збройних силах боронить свою країну 21 полярник

На сьогодні 21 дослідник з антарктичної станції "Академік Вернадський" захищає Україну в Силах оборони.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Facebook міністра освіти й науки Оксена Лісового.

"Зараз 21 полярник боронить Україну і нашу незалежність, серед "бойових пінгвінів" є медики, артилеристи, розвідники, зв'язківці, штурмовики, сапери, водолази та інші військові фахівці", повідомив очільник міністерства.

Лісовий нагадав, що 6 лютого 28 років тому незалежна Україна отримала власну антарктичну станцію.

"Попри те, що наші вчені, інженери та інші фахівці брали активну участь у дослідженні Антарктики в совєтський період, після розпаду союзу ми не отримали жодної станції. На запит України росія просто відмовила, привласнивши всі станції собі (а з ними й наукові здобутки, укотре).

Але станція в нас таки з'явилася. На початку 1990-х Велика Британія вирішила продати свою антарктичну базу "Фарадей"… "Фарадей" став "Академіком Вернадським"", зауважив міністр.

Очільник відомства підкреслив, що нині Україна одна з небагатьох держав, яка реально впливає на управління Антарктикою. Материк не належить нікому, а керують ним спільно в межах Договору про Антарктику.

"В Антарктиці твориться наука світового рівня, і ми є її частиною. Пишаюся та дякую команді НАНЦ, яка попри виклики війни продовжує основні дослідження та спостереження, підтримує важливу інфраструктуру та забезпечує роботу вже 28-ї експедиції", резюмував Лісовий.

Нагадаємо, що 28 років тому Велика Британія передала Україні антарктичну станцію "Академік Вернадський": на той момент вона мала назву "Фарадей".

У своєму дописі науковці розповіли про 5 цікавих фактів про полярну українську станцію.

  • Переговори про передачу станції тривали понад два роки

Як зазначили полярники, у 1993 році українське посольство отримало лист від МЗС Британії про намір продати "Фарадей".

  • Британія передала станцію Україні безкоштовно

Як наголошують в Національному антарктичному центрі, для Британії були принциповими не кошти за продаж станції, а продовження там безперервних досліджень та вимірювань.

Оскільки Україна не мала достатнього фінансування, то наші дипломати довго працювали над укладенням угоди щодо отримання "Фарадею".

"Переконавшись, що ми зможемо їх забезпечувати на високому рівні, британці віддали нам станцію безкоштовно", – додали науковці.

Академік Вернадський

Фото: МОН

  • Україна отримала станцію з усім, що було всередині

Попередні власники залишили на станції як меблі та запаси їжі, так і дороговартісне наукове устаткування.

Багато з речей використовували досить тривалий час. Деякі – дотепер. Зокрема встановлені у 1980-х роках дизель-генератори замінили лише торік.

  • Британія допомогла Україні стати членом SCAR

Велика Британія під час передачі Україні станції оцінила науковий потенціал нашої країни, тому ініціювала і підтримала прийняття держави до Наукового комітету з антарктичних досліджень (SCAR).

Це головна міжнародна організація, яка відповідає за наукові дослідження на Антарктиді.

  • Жодної підтримки від російської федерації

Українські вчені та технічні фахівці брали активну участь у полярних програмах СРСР. Тому після здобуття незалежності вони звернулися до колег з росії з проханням отримати хоча б одну станцію.

Академік Вернадський

Фото: МОН

Однак уже тоді вони категорично відмовилися. РФ залишила собі всі 12 антарктичних станцій колишнього СРСР, з яких нині працює лише 6. Решта законсервовані та потрохи розвалюються.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: