fbpx
Сьогодні
10:59 01 Лют 2024

Столтенберг претендує на Нобелівську премію миру

Фото: Europa Press

Заступник голови Ліберальної партії Норвегії Абід Раджа висунув Генсека НАТО Єнса Столтенберга на Нобелівську премію миру, зокрема, за його працю, спрямовану на припинення російської війни проти України.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на VG.

За словами Раджі, генсек НАТО невпинно працює заради миру в Україні і є головною силою миру за межами України.

"За межами України немає нікого, хто працював би для цього більше, ніж він, завдяки винахідливості, логіці та емоціям – і ніколи не втомлювався. Він невпинно працює заради миру в Україні, і за межами України був і залишається головною силою світу. Я так пишаюся тим, що я норвежець, коли бачу Столтенберга на світовій арені", – сказав Раджа.

Абід Раджа зауважив, що Столтенберг, – найбільш заслуговуючий кандидат на Нобелівську премію миру за 2023 рік, завдяки його невпинним зусиллям щодо встановлення миру та демократії в Європі та в усьому світі.

"Ніхто так не намагався добитися миру та демократії в Європі та в усьому світі за останній рік, як Єнс Столтенберг. Дертфор, цілком природно, що Ліберальна партія пропонує, щоб він отримав нобелівську премію миру цього року", – каже Раджа, який є другим заступником голови Лівих.

Він також додав:

"Столтенберг – ключова постать у забезпеченні миру в Європі. Минулого року він невпинно працював над пошуком рішень, здатних зупинити війну в Україні. Він також служив сполучною ланкою між різними сторонами, які беруть участь у цьому процесі".

Він нагадав, що "Столтенберг відвідав Туреччину, Велику Британію, США та низку інших країн, намагаючись розпочати переговори, які можуть зупинити війну в Україні".

Зазначається, що члени Стортингу мають можливість пропонувати кандидатури до Нобелівського комітету.

Торік за версією VG Столтенберг був названий "Людиною року".

Довідка

Нобелівська премія — одна з найпрестижніших міжнародних премій, яку щорічно присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Сума премії змінюється залежно від доходів Фундації Нобеля.

Заснована згідно із заповітом шведського підприємця, винахідника динаміту та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля 1895 року. Весь свій статок (близько 31,5 млн шведських крон) він призначив на фінансування міжнародної премії. Згідно з його волею, річний прибуток від цієї спадщини має ділитися на 5 рівних частин між особами, які попереднього року найбільше прислужилися людству в різних галузях діяльності.

Нобель помер 1896 року, після чого парламент Швеції та парламент Норвегії (Швеція і Норвегія тоді утворювали міждержавний союз) протягом 4 років (до 1900 року) узгоджували конкретні умови нагородження.

Присуджується щорічно з 1901 року за видатні заслуги у галузі фізики, хімії, фізіології та медицини, літератури та діяльності за збереження миру. 1968 року Банком Швеції заснована так звана Нобелівська премія з економіки, офіційна назва — Премія Шведського центрального банку з економічних наук на честь Альфреда Нобеля, вперше присуджена наступного, 1969 року.

Як повідомлялось, у 2023 році традиційний Нобелівський тиждень відбувався з 2 і по 9 жовтня. Лауреатами премії з фізіології та медицини у 2023 році стали Каталін Каріко та Дрю Вайсман, їх відзначили за відкриття, яке дозволило розробити ефективні мРНК-вакцини проти COVID-19.

Нобелівську премію з фізики присудили П'єру Агостіні, Ференцу Краузу та Анне Л'Юльє за експерименти зі світлом, а з хімії — американським науковцям Мунгі Бавенді й Луїсу Брусу та ученому з росії Олексію Єкімову за відкриття та синтез квантових точок.

Пізніше лауреат Нобелівської премії з фізики Ференц Крауш повідомив, що передасть отримані призові кошти на допомогу українцям. Йдеться про суму понад 330 тис. доларів США.

Водночас Нобелівку з літератури отримав норвезький письменник Йон Фоссе "за його інноваційні п'єси та прозу, які висловлюють невимовне".

Також Нобелівську премію миру в 2023 році отримала іранська правозахисниця Наргес Мохаммаді "за боротьбу проти гноблення жінок в Ірані та боротьбу за захист прав людини та свободи для всіх".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: