fbpx
Сьогодні
18:50 31 Січ 2024

Боррель: Країни ЄС заклали 21 млрд євро на військову допомогу Україні у 2024 році

English version here

Європейський союз та країни-члени вже передбачили 21 мільярд євро на військову підтримку України цього року.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на брифінг глави дипломатії Євросоюзу Жозепа Борреля за підсумками зустрічі міністрів оборони країн ЄС.

Він нагадав, що країни-члени ЄС та європейські інститути передали Україні військове обладнання вартістю 28 мільярдів євро. При цьому, за словами Борреля, на зустрічі міністрів оборони порушувалося питання зобов'язань щодо подальшої допомоги Україні у 2024 році.

"Згідно зі списком, наданим державами-членами, йдеться про 21 млрд євро на військову підтримку України, закладених до бюджетів на 2024 рік ", – розповів він.

Глава дипломатії ЄС уточнив, що 21 млрд євро – це мінімум, оскільки ще не всі країни надали дані щодо планів допомоги Україні на цей рік.

"Але йдеться про 21 мільярд на цей рік порівняно з 28 мільярдами у попередні два роки", – додав Боррель.

Також Боррель сказав, що з березня 2023 року Україна отримала лише третину від обіцяної кількості снарядів, тобто приблизно 330 тисяч. За його словами, до березня передадуть іще 200 тисяч, що загалом становитиме половину від мільйона, який планували надати. Боєприпаси постачатимуть як із запасів країн-членів ЄС, так і шляхом їх закупівель.

Обіцяної мети в 1 мільйон боєприпасів ЄС очікує досягнути до кінця 2024 року.

Постачання Україні боєприпасів

Нагадаємо, 3 травня Рада ЄС схвалила рішення про допомогу для України у розмірі 1 млрд євро для спільних закупівель боєприпасів та ракет.

План закупівель передбачав виділення 1 млрд євро на компенсацію поставок державам-членам, ще 1 млрд — на спільні закупівлі боєприпасів, а також збільшення виробничих потужностей у ЄС.

Як повідомлялось, у вересні європейське оборонне агентство провело підписання восьми контрактів з промисловістю на спільну закупівлю 155-мм боєприпасів для України.

Також повідомлялось, що США намагаються збільшити обсяги поставок критично важливих для України 155-мм боєприпасів. Вони уклали угоду щодо постачання 155-мм боєприпасів Україні з Болгарією та Південною Кореєю.

14 листопада міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус визнав, що Євросоюз не зможе надати Україні мільйон артилерійських снарядів до березня 2024 року. Також про це повідомив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

11 січня в Єврокомісії заявили, що Європейський Союз зможе виготовити один мільйон боєприпасів для України до кінця зими 2024 року.

Наразі європейська сторона не оголошує, скільки з цих боєприпасів і в які терміни отримає Україна.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: