fbpx
Сьогодні
16:20 30 Січ 2024

Львівщина першою в Україні повністю завершила процес декомунізації

Суспільне Львів

У Львівській області повністю завершили процес декомунізації, що сталося вперше в Україні. Нещодавно там демонтували останній радянський пам'ятник.

Про це повідомляє Рубрика, посилаючись на голову обласної військової адміністрації Максима Козицького.

За словами чиновника, після активної роботи обласної робочої групи у Лопатинській громаді демонтували останній радянський пам'ятник.

"Радіємо, що стали прикладом для інших областей, які зараз створюють при військових адміністраціях аналогічні робочі групи з декомунізації.

Жодної копійки з обласного бюджету на повалення цих «бовванів» не витрачали. Прибрати їх допомогли небайдужі місцеві жителі. Велика вдячність Антонові Петрівському та всім представникам ГО «Декомунізація Львівщини»", – повідомляє Козицький.

Львівщина першою в Україні повністю завершила процес декомунізації

Фото: Telegram / Максим Козицький

Упродовж 2023 року на Львівщині знесли 312 таких. Найчастіше це були монументи воїнам радянської армії, обеліски, фігури колгоспниць та "скорботних матерів", повідомив заступник начальника Львівської ОВА Андрій Годик, який є головою робочої групи з питань декомунізації.

"Ми їх нараховували 183. Але, як виявилося, їх було більше. Але, на щастя, їх вже немає. Станом на сьогодні у нас демонтованих — 312 пам'яток, якщо їх можна так називати, пам'яток радянської доби. І можемо сказати станом на сьогодні, що всі виявлені пам'ятки — демонтовані", – повідомив Андрій Годик.

Найбільше радянських пам'яток було у Львівському районі – 78, у Червоноградському — 62, а у Золочівському — 51.

Останнім демонтованим монументом був пам'ятник у селі Кустин Лопатинської громади. Монумент зображував фігуру жінки із мечем. Нижче на постаменті була присвята мешканцям села, які загинули "на фронтах великої вітчизняної війни".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: