fbpx
Сьогодні
17:59 24 Січ 2024

У профільному комітеті спростували інформацію про внесення в Раду доопрацьованого законопроєкту про мобілізацію

Фото: glavcom.ua

Голова Комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Олександр Завітневич спростував інформацію деяких ЗМІ про внесення урядом до парламенту доопрацьованого законопроєкту щодо вдосконалення мобілізації та проходження військової служби.

Заяву голови профільного комітету опублікувала речниця фракції «Слуга народу» Юлія Палійчук у Телеграмі, передає Рубрика.

«Деякі ЗМІ поширили недостовірну інформацію про те, що уряд начебто вніс до Верховної Ради доопрацьований законопроєкт щодо вдосконалення мобілізації та проходження військової служби. Хочу спростувати ці неправдиві повідомлення», – підкреслив він.

Голова парламентського комітету заявив, що станом на зараз жодних подібних законопроєктів від уряду до Верховної Ради не надходило.

«Як тільки такий документ з'явиться, суспільство дізнається про це з офіційних джерел, а сам законопроєкт буде доступний для ознайомлення на сайті парламенту», – наголосив Завітневич.

Він також попросив представників ЗМІ користуватися лише офіційними джерелами.

Як повідомлялося, раніше деякі ЗМІ поширили інформацію, що Міністерство оборони подало на розгляд до Верховної Ради доопрацьований проєкт закону щодо удосконалення процедур мобілізації, військового обліку та проходження військової служби.

Законопроєкт про мобілізацію

25 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

У ньому прописані пропозиції, зокрема, щодо:

  • ротації;
  • вручення повісток, зокрема в електронній формі;
  • обмежень для тих, хто вчасно не прибув до військових частин;
  • зміни призовного віку з 27 до 25 років;
  • відпусток для звільнених із полону та рекрутингу;
  • базової військової служби.

У пояснювальній записці зазначається, що законопроєкт має створити умови для "належного укомплектування бойових підрозділів під час відсічі збройній агресії проти України".

4 січня Комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд нового закону про мобілізацію. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та міністр оборони Рустем Умєров були присутніми та прокоментували цей законопроєкт, заявивши, що посилення мобілізації — це "об'єктива складова війни".

Своєю чергою Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що деякі норми законопроєкту про мобілізацію можуть суперечити Конституції.

Раніше також і заступник голови Комітету з нацбезпеки Єгор Чернєв зазначив, що у документі міститься багато спірних питань, і вони стосуються, зокрема, обмежень для ухилянтів. Він також розповів, що у Раді пропонують змінити норми про розсилання повісток через електронну пошту та відстрочку для деяких категорій населення.

25 грудня Кабмін вніс до Ради законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: