fbpx
Сьогодні
15:48 26 Січ 2024

З початку великої війни росія втратила щонайменше 3 тисячі офіцерів

English version here

Фото: ГУР

Країна-агресор з початку повномасштабного вторгнення в Україну втратила щонайменше 3 079 офіцерів. Загалом вдалося встановити особи та підтвердити загибель 43 014 російських військових (без урахування бойовиків Донеччини та Луганщини).

Про це інформує Рубрика з посиланням на розслідування BBC та "Медіазони"

"Загалом від початку (повномасштабного – ред.) вторгнення підтверджено загибель 3 079 офіцерів. 800 з них були у званні від майора і вище.

При цьому найсильніше на боєздатність підрозділів впливає втрата молодших офіцерів. На сьогодні відомо про загибель 2 278 військових у званні від лейтенанта до капітана", – йдеться у повідомленні.

Журналісти разом з волонтерами встановили особи і змогли підтвердити загибель щонайменше 43 014 російських військових. В статистику включені лише ті смерті, які вдалося підтвердити. В ній також не враховані бойовики Луганської та Донецької областей.

"Ми припускаємо, що наш список може містити щонайменше вдвічі менше імен загиблих, ніж насправді поховано в Росії. Такого висновку ми дійшли, систематично вивчаючи обстановку на кладовищах у 70 російських населених пунктах.

Отже, за найбільш обережною оцінкою, до кінця вересня Росія могла втратити 86 тисяч осіб загиблими".

Втрати російської армії

Журналісти російської служби ВВС та "Медіазони" вересні 2023 року дослідили, що від початку повномасштабного вторгнення на війні в Україні загинули щонайменше 33 236 російських військових, з них 3836 – мобілізовані.

Дослідження російських ЗМІ ґрунтується на некрологах у ЗМІ, повідомленнях у соцмережах від родичів загиблих та місцевих органів влади тощо.

За цими даними, з початку українського контрнаступу в липні 2023 року загинули щонайменше 2448 російських військових, у тому числі 234 офіцери, включно з двома генералами та 11 полковниками.

Востаннє таких суттєвих втрат старші офіцери російської армії зазнавали лише в перші місяці вторгнення в Україну, констатують розслідувачі.

При цьому кожен третій загиблий під час відбиття контрнаступу ЗСУ був мобілізованим (681 із 2448 встановлених загиблих). Усього ж з лютого 2022 року на війні в Україні загинули 3863 мобілізовані. Кожен п'ятий із них вижив на фронті менше двох місяців, 60% загинули у період з 1 січня 2023 року.

Найбільші втрати – серед завербованих на війну в Україні російських вʼязнів. Журналісти змогли встановити імена 6215 засуджених, які загинули на фронті станом на 29 вересня 2023 року.

При цьому понад 100 із них були громадянами іноземних держав, найчастіше – Узбекистану, Таджикистану та Киргизстану.

Станом на 29 вересня максимальну кількість загиблих військових із регіону назвали влада та ЗМІ Краснодарського краю – 1259.

За час українського контрнаступу російські десантники втратили щонайменше 209 бійців, загони спецназу Міноборони – 23 особи, загони морської піхоти – 60 осіб.

Окремо журналісти, за тим же методом, дослідили дані про загиблих військовослужбовців із самопроголошених ЛНР і ДНР. Вивчивши опубліковані некрологи та повідомлення про пошук так званих ЛДНРівців, які давно не виходять на зв'язок, журналісти дійшли висновку, що до кінця вересня могли загинути до 20 тисяч військових самопроголошених "республік" Донбасу.

З 22 грудня 2022 року "ДНР" перестала публікувати дані про втрати своїх військовослужбовців ("ЛНР" відомості про свої втрати не оприлюднила зовсім).

Журналісти зазначають, що наведені цифри враховують лише ті випадки, коли загибель публічно підтверджена і коли можна встановити статус того, хто воював.

Реальні втрати серед мобілізованих можуть бути набагато вищими, оскільки в багатьох повідомленнях про солдатів, які загинули в Україні починаючи з жовтня 2022 року, не вказується їхній статус. Через це іноді неможливо зрозуміти, чи служила людина контрактником, добровольцем або мобілізованим.

Міністерство оборони Росії востаннє звітувало про загальну кількість втрат 21 вересня 2022 року, повідомивши про загибель 5937 осіб. Після цього військове відомство про загиблих повідомляло ще тричі, підтвердивши втрату ще 162 людей.

У червні цього року стало відомо, що Міноборони звернулося до влади низки регіонів із проханням не публікувати некрологи загиблим бійцям. Відомо про такі прохання представникам Бурятії, Туви та Хакасії – регіонів, де втрат особливо багато.  

Як повідомлялось, російські "зеки", які поїхали воювати проти України, замість помилування від російського диктатора володимира путіна тепер отримують лише умовне звільнення, а служити їм належить до кінця війни.

За даними Генштабу ЗСУ загальні втрати російських військ з початку повномасштабного вторгнення в живій силі вже понад 380 тисяч солдатів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: