fbpx
Сьогодні
11:47 18 Січ 2024

У Румунії протестувальники заблокували вже третій пункт пропуску на кордоні з Україною

Фото: З відкритих джерел

Уранці, 18 січня, румунські перевізники та фермери заблокували пункт пропуску "Халмеу-Дякове" на кордоні з Україною. Окрім цього блокують КПП "Сірет-Порубне" та "Вікову-де-Сус–Красноїльськ".

Про це hromadske повідомили у Державній прикордонній службі України.

Як зазначають, про блокування від представників прикордонної поліції Румунії українські прикордонники отримали інформацію після 10:00.

Державна митна служба України попереджала, що перед пунктом пропуску "Халмеу-Дякове" зі сторони Румунії розпочнеться акція місцевих автоперевізників та фермерів. Протестувальники планують перекрити рух вантажівок, блокада не стосуватиметься руху легкового транспорту та автобусів.

Румунські протестувальники вже блокують два пункти пропуску з Україною — "Сірет-Порубне" та "Вікову-де-Сус – Красноїльськ".

За даними Чернівецького прикордонного загону, станом на 8:00 18 січня в електронній черзі на перетин кордону через "Порубне" зареєструвалися 1 450 вантажівок.

Варто зазначити, що протести не організовуються централізовано асоціаціями, з якими велися урядом переговори. Міністр сільського господарства Румунії Флорін Барбу закликав фермерів, які залишилися на акції протесту, до нових дискусій.

"Я чекаю всіх фермерів у міністерстві, незалежно від того, чи є вони частиною асоціацій, які були цього тижня на зустрічах, чи вже дали мандат делегації, яка представила себе в міністерстві. Двері Міністерства завжди відкриті, а фермери завжди знайдуть у мені партнера для діалогу для розв'язання проблем, з якими вони стикаються", — зазначив Барбу.

Що відомо про протести перевізників та фермерів Румунії на кордоні з Україною

Нагадаємо, фермери з усієї Румунії вже тиждень протестують і блокують рух сільськогосподарською технікою та вантажівками вздовж кільцевих доріг великих міст, на в'їзді в порт Констанца, у районі митниці.

Фермери скаржилися на ціни на пальне, висловлювали невдоволення оподаткуванням, вимагали покращити кредитування сільського господарства та припинити завезення зерна з України.

На кордоні з Україною румунські фермери блокують пункти пропуску "Сірет" та "Вікову-де-Сус".

16 січня Прем'єр-міністр Румунії Йон-Марчел Чолаку заявив, що вже за кілька днів можуть завершитися протести румунських фермерів та далекобійників. За його словами, 99% питань фермерів вже вирішено і зараз ведуться переговори зі страховими компаніями щодо проблеми, яку порушили далекобійники.

"У нас була пандемія, енергетична криза, війна. Був приплив товарів з України на територію Румунії. Те матеріально-технічне забезпечення, яке фермери купували минулого року, вони купували дуже дорого, навесні воно подешевшало, і ціна на сільгосппродукцію зросла", — сказав він.

Чолаку заявив, що майже 99% запитів, які поставили аграрії, були закриті. І також вирішується питання, яке порушили румунські перевізники.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: