fbpx
Сьогодні
12:51 16 Січ 2024

Водні ресурси Землі зменшуються внаслідок потепління на кожен додатковий градус: до чого це може призвести

За останні 40 років внаслідок кліматичної кризи сніговий покрив у більшості частин Північної півкулі значно скоротився, це веде до тенденції зменшення водних ресурсів та несе небезпеку для мільйонів людей.

Про це йде мова у дослідженні науковців Дартмутського коледжу, опублікованому в журналі Nature, пише CNN.

Як наголошують науковці, що через глобальне потепління райони на південному заході та північному сході США, а також у Центральній і Східній Європах отримували в кілька разів менше снігу, ніж раніше. За їхніми підрахунками, йдеться про 10-20% за десятиліття

"Цілком очевидно, що зміна клімату негативно впливає на сніг і воду. І кожен додатковий градус потепління буде забирати все більшу і більшу частину ресурсів снігової води", – сказав автор дослідження Олександр Готліб.

Біля станції Академік Вернадський відколовся край льодовика вистою з 7-поверховий будинок: фото

Фото: Yevhenii Prokopchuk, 25-а УАЕ

Учені виявили, що втрата снігового покриву прискорюється, коли середня температура взимку підіймається вище -8°C. На танення снігу також впливає й помірне підвищення температури.

Озеро Синє

Окрім того, через зміну клімату також виникне чимало проблем у густонаселених районах, що залежать від снігу, який використовують як джерело питної води. А ще через нестачу снігу водні басейни багатьох озер та річок вже зараз мають нижчий рівень за норму.

Озеро Синє

Сніг також допомагає запобігти лісовим пожежам або може зменшити їхню інтенсивність. На відміну від дощу, який швидко стікає, сніг тане повільно та може забезпечити тривале виділення води в ґрунт. 

Від зменшення кількості снігу постраждає й бізнесзимовий відпочинок вже у близькому майбутньому може стати недоступним. У деяких місцях температура наближається до таких показників, за яких неможливо буде підтримувати діяльність курортів навіть зі штучним снігом.

Карпати

Фото: Чорногірський гірський пошуково-рятувальний пост

Нагадаємо, що космічне агентство Сполучених Штатів NASA та Індійська організація космічних досліджень ISRO невдовзі запустять радарний супутник NISAR, який відстежуватиме деякі ключові показники стану земної поверхні, зокрема щодо водно-болотних угідь, деформації ґрунту під дією вулканів, руху наземного й морського льоду.

Також на полях міжнародної конференції СОР28 українські вчені розповіли про вплив на Антарктику й планету загалом кліматичних аномалій, які зафіксували на станції "Академік Вернадський".

Рубрика:
Екологія Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: