fbpx
Сьогодні
19:34 15 Січ 2024

Рішення для відбудови: на Київщині запустили пілотний проєкт із перероблення відходів від руйнувань

English version here

Фото: Олексій Кулеба

У Київській області запрацювали три лінії перероблення відходів унаслідок руйнувань, спричинених бойовими діями.

Про це повідомляє заступник голови Київської ОВА Микола Бойко, пише Рубрика.

У чому проблема?

На території Київської області пошкоджені понад 28,8 тисячі об'єктів, серед них майже 26 тисяч – приватні й багатоповерхові будинки.

Зараз повністю або частково відновили близько 16,6 тисячі об'єктів.

Їх відбудовують коштами:

  • United24,
  • Фонду ліквідації наслідків збройної агресії,
  • обласних програм, "єВідновлення",
  • також міжнародних організацій і фондів.

Проте внаслідок масштабних руйнувань, яких зазнав пристоличний регіон, на території області утворилося багато будівельного сміття.

Наразі воно зберігається на 32 майданчиках в різних територіальних громадах.

Яке рішення?

На Київщині триває впровадження пілотного проєкту з переробки відходів, що утворилися внаслідок руйнувань, спричинених бойовими діями.

В межах реалізації ініціативи на території області буде працювати три лінії з переробки сміття із залученням спеціальної техніки, яку надає Японське агентство міжнародного співробітництва (JICA).

Фото: Олексій Кулеба

Як це працює?

Станом на сьогодні для переробки будівельних відходів Японське агентство міжнародного співробітництва вже надало 30 одиниць спеціальної техніки.

Вона буде застосовуватися для:

  • демонтажу зруйнованих об'єктів,
  • перевезення та утилізації будівельного сміття.

"Переробка та утилізація відходів – важливий аспект відбудови. Адже в процесі демонтажу зруйнованого та відбудови об'єктів, кількість будівельного сміття постійно зростає. Маємо не просто позбутися цих відходів, а застосувати екологічний принцип до утилізації. Сортувати, переробляти та повторно використовувати матеріал – це правильний підхід. Для цього в області будуть працювати 1 стаціонарна лінія переробки в Бородянці та 2 мобільні, які будуть проводити роботи в інших населених пунктах за потреби", – розповів Микола Бойко.

Він зазначив, що наразі територіальні громади актуалізують дані щодо кількості таких відходів та потреб.

Після цього буде сформовано графік роботи з сортування та утилізації сміття.

Зокрема, такі роботи будуть проведені в Бучі, Горенці, Бородянці, Ірпені та інших містах і селах Київської області, які зазнали значних руйнувань.

Довідка

У серпні 2022 року голова партії "Слуга народу" й нардепка Олена Шуляк повідомляла, що в Київській області запустять пілотний проєкт з екологічного перероблення будівельного сміття, де використовуватимуть технології ізраїльської компанії GreenMix, яка з 1989 року працює у цій сфері.

Технологія передбачає, що з будівельного сміття виготовлятимуть нові будівельні матеріали, які можна буде використати для відновлення зруйнованих міст.

За словами Шуляк, лише в Бучанській територіальній громаді накопичено більше двох мільйонів тонн будівельного сміття в результаті руйнувань.

Рубрика раніше повідомляла, що у Київській області у рамках проєкту відновлення семи житлових будинків у Гостомелі французька компанія Neo-Eco демонтувала чотири зруйновані внаслідок збройних дій росії будинки та переробила 15 тис. тонн будівельного сміття.

Також ми писали про те, як будівельні відходи можна використовувати повторно не тільки під час відновлення пошкоджених об'єктів, а й під час виробництва нових будівельних матеріалів. Читайте про це докладніше в статті Рубрики "Екорішення: друге життя для відходів після руйнації ".

Окрім того, зазначається, що будівельні відходи від руйнації мають перевірятися, бо можуть містити в собі небезпеку.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: