fbpx
Сьогодні
Фото 13:28 28 Бер 2023

На Київщині у Гостомелі французька компанія переробила 90% будівельного сміття на нові матеріали: навіщо це рішення

English version here

У Київській області у рамках проєкту відновлення семи житлових будинків у Гостомелі французька компанія Neo-Eco демонтувала чотири зруйновані внаслідок збройних дій росії будинки та переробила 15 тис. тонн будівельного сміття.

Про це повідомив її регіональний бізнес-директор Кирило Чернишук агентству Інтерфакс-Україна.

У чому проблема?

Нерозірвані снаряди та уламки від них, згорілий транспорт та військова техніка, використані одноразові системи NLAW, акумулятори та руїни будівель. Усе це — відходи, які залишаються в містах, селищах, лісах, полях, пляжах, у воді та на нашій землі після бойових дій.

Однією з найбільших проблем є відходи від руйнації інфраструктури. За словами міністра розвитку громад та територій Олексія Чернишова, російські війська знищили в Україні близько 6800 житлових будинків.

будівельне сміття, сортування

Фото: PRAGMATIKA

Ще до повномасштабної війни будівельні відходи складали основну частку відходів на сміттєвих полігонах, адже вони мають великий об'єм, а під час реконструкції чи будівництва залишається дуже багато таких відходів.

Ми не повинні допустити нещадного впливу від неправильної переробки та безглуздого та шкідливого захоронення цих предметів на території України.

Яке рішення?

Бізнес-директор наголосив, що загалом в Україні наразі налічується вже близько 1,4 млрд тонн будівельних відходів, що утворилися внаслідок воєнних дій.

будівельне сміття, сортування

"Пілотний проєкт у Гостомелі показує, як екологічно та економічно ефективно використовувати такі матеріали повторно. "Нео-Еко Україна" перебуває лише на старті великого шляху до відновлення України екологічним методом", – зазначив Чернишук.

Керівник проєкту розповів, що демонтаж будинків у Гостомелі вдалося провести в найкоротші терміни. Розбір першого з чотирьох будинків було розпочато 20 січня.

А вже в середині лютого прибула і була встановлена спеціальна техніка, що виконує функцію переробки будівельного сміття.

"Завдяки наявності всього необхідного для процесу переробки обладнання, а також прорахованій стратегії демонтажу всіх будівель "Нео-Еко Україна" вдалося завершити цей етап лише за чотири тижні – удвічі швидше, ніж планувалося", – констатував Чернишук.

Повідомляли, що концепцію відновлення будівель розробляють спільно дві архітектурні компанії, з якими Neo-Eco підписала договір про співпрацю. Це українська ТОВ "Нью Іммо Сервісез" (Nhood Ukraine) і французька архітектурна компанія Blau.

Концепцію вже показали місцевим жителям.

Як це працює?

Зазначають, що після сортування 10% будівельного сміття як потенційно небезпечного відходу (такого, що містить азбест) або такого, що не підлягає повторному використанню, було відправлено на утилізацію в спеціалізовані та сертифіковані компанії.

будівельне сміття, сортування, Гостомель

Фото: Нео-еко Україна

Решту 90% будвідходів успішно перероблено на місці.

"За попередніми оцінками наших фахівців, вдалося переробити близько 15 тис. тонн будівельного сміття на нові будівельні матеріали", – сказав Чернишук.

Розпочати будівництво нових будівель "Нео-Еко Україна" планує в червні 2023 року, проте поки що юридичні питання реалізації проєкту не до кінця вирішені.

"Наразі етап отримання кадастрових номерів земельної ділянки", – уточнив Чернишук.

Довідка

Французька компанія Neo-Eco вже 17 років працює за принципом економіки замкнутого циклу – інтеграції вже використаних матеріалів.

За цим самим принципом будуть використані матеріали зруйнованих будівель у Гостомелі під час відновлення будинків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: