fbpx
Сьогодні
17:59 09 Січ 2024

В Італії скасували дозвіл на проведення пропагандистської виставки про окупований Маріуполь

English version here

Фото: Петро Андрющенко/Telegram

Місто Модена в Італії скасувало дозвіл на пропагандистську виставку "Маріуполь — відродження після війни" про Маріуполь у російській окупації. До такого рішення спонукав український дипкорпус у зверненні.

Про це 9 січня повідомив речник українського МЗС Олег Ніколенко, пише Рубрика.

"На звернення української сторони мерія італійського міста Модена відкликала дозвіл на проведення пропагандистської виставки про окупований Маріуполь", — розповів посадовець.

МЗС України привітало таке рішення. Не надавати майданчиків для "подібних російських провокацій" — важливий внесок у перемогу України над російською агресією, додав Ніколенко.

Про скасування виставки також повідомляється в пресрелізі на сайті мерії Модени. Зміст виставки, як зазначає мерія, суперечить статті 11 Конституції, яка "проголошує зобов'язання Італії відмовитися від війни як інструменту злочину і сприяти миру в міжнародних відносинах".

Таке рішення міська рада ухвалила 9 січня за пропозицією мера Джан Карло Муццареллі. Мерія Модени пояснює, що на момент подання запиту про виставку "не всі деталі щодо тем, які висвітлювалися на заході, були відомі організації, які згодом з'явилися як зі ЗМІ, так і від самої асоціації через її канали зв'язку".

Що відомо про виставку в Італії

В італійській Модені 20 січня мала відкритися виставка про "розквіт" Маріуполя після його окупації Росією, про це йдеться в анонсі від 2 січня. Організатором заходу є "Російська культурна асоціація Емілія Романья".

Після анонсів про виставку українців в Італії закликали зібратися на акції протесту в місті Модена 20 січня — у той день, коли мала б відбутися подія. Після інформації, що виставку таки скасують, співорганізаторка мітингів Маріанна Сороневич у своєму Facebook написала, що акції в Модені не скасовуватимуть, тому що це захід для протидії російській пропаганді загалом.

Реакція українського МЗС

Речник Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко сказав, що ця виставка — провокація.

"МЗС України вже доручило українському посольству в Римі підготувати офіційне звернення. На офіційному рівні Італія рішуче підтримує суверенітет та територіальну цілісність України. І ми очікуємо, що на цей пропагандистський захід буде відповідна реакція", — зазначив Ніколенко в коментарі Суспільному 4 січня.

Наступного дня на сайті посольства України в Італії з'явилася позиція відомства щодо запланованого заходу. Пресслужба каже, що посольство вже надіслало офіційне звернення з вимогою скасувати захід.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: