fbpx
Сьогодні
09:59 06 Січ 2024

В ISW вважають, що армія рф планує наступати на Куп'янськ у найближчі тижні

English version here

Фото: Головне управління розвідки Міноборони України

Російсько-окупаційні війська не готові до широкомасштабних наступальних операцій у Харківській області, проте можуть активізувати зусилля із захоплення Куп'янська на Харківщині протягом найближчих тижнів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Інститут вивчення війни (ISW)

Як зауважують американські аналітики, українські офіційні особи заявили, що російські війська мають на меті захопити Куп'янськ і Борову (35 км на захід від Сватового) взимку 2024 р.

В ISW повідомляють, що захоплення цих міст, ймовірно:

  • витіснить українські війська зі східного берега річки Оскіл у Харківській області,
  • створить умови для майбутніх російських наступальних операцій уздовж лінії Куп'янськ-Сватове-Кремінна.

Темпи російських операцій на Куп'янському напрямку та очевидна конфігурація російських сил в окупованих Луганській та Харківській областях загалом не вказують на наближення російської наступальної операції вздовж усієї лінії Куп'янськ-Лиман.

Голова Харківської обласної державної адміністрації Олег Синєгубов відповів "Телеграфу", зазначивши, що російські війська не концентруються в Харківській області в рамках підготовки до широкомасштабного наступу.

Синєгубов також зазначив, що російські війська використовують уповільнений темп операцій, спричинений поганими погодними умовами, для перекидання підкріплень на передову, а також для підготовки та координації підрозділів.

Військові аналітики зауважили, що на даний момент російські війська не накопичили достатньо сил у Бєлгородській області для початку широкомасштабних наступальних операцій деінде на півночі або північному сході Харківської області.

Варто зазначити, що українські офіційні особи не повідомляли публічно про раптове нарощування російських сил на Куп'янському напрямку.

Як зазначають військові аналітики, росіяни мають угруповання сил у цьому районі, яке виглядає менш деградованим, ніж інші російські угруповання. Тому, ймовірно, російські війська мають умови, що сприяють активізації операцій на Куп'янському напрямку (Харківська та Луганська область).

У загарбників є намір отримати територіальні здобутки в районах, які є більш важливими з оперативної точки зору, ніж ті райони, які зараз намагаються захопити російські війська.

Російські війська, схоже, поступово відновлюють підрозділи, які зазнали значних втрат під час українського контрнаступу у вересні 2022 року та невдалого російського наступу взимку-весною 2023 року.

Російське командування має намір використати ці відносно добре відпочилі та відновлені підрозділи для інтенсифікації локальних наступальних операцій розпочатих у жовтні 2023 року.

Російські війська, що діють на Куп'янському напрямку і складаються переважно з 1-ї гвардійської танкової армії та 6-ї загальновійськової армії (обидві – Західний військовий округ), не брали активної участі у великих наступальних операціях з моменту кульмінації російського зимово-весняного наступу у квітні 2023 р.

На Куп'янський напрямок перекинуті війська рф переважно із Західного військового округу. Таким чином, вони мають певну організаційну узгодженість, на відміну від російських військ в інших частинах України, які часто перекидаються з різних військових округів і підрозділів повітряно-десантних військ.

Відносна злагодженість угруповання сил ЗС рф на Куп'янському напрямку забезпечує більш ефективне командування і управління цими силами. 

Залишається незрозумілим, чи здатні ці елементи ЗС рф проводити широкомасштабні наступальні операції, які були б значно ефективнішими, ніж дезорганізовані і дорогі російські наступальні операції навколо Авдіївки.

Ключові висновки ISW за 5 січня:

  • Як повідомляється, в ніч з 4 на 5 січня українські війська здійснили серію безпілотних і ракетних ударів по російських цілях в окупованому Криму і Краснодарському краї.
  • У ніч на 5 січня російські війська завдали ударів з безпілотників "Шахід 131/136" та ракетних ударів по прифронтових районах в Україні.
  • Німеччина оголосила про новий пакет військової допомоги Україні 4 січня.
  • Рада Безпеки Організації Об'єднаних Націй (РБ ООН) збереться 10 січня, щоб обговорити використання Росією північнокорейських балістичних ракет в Україні, що, ймовірно, є порушенням резолюцій РБ ООН.
  • Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров дивним чином запропонував обміняти 20 українських військовополонених на зняття санкцій з членів його сім'ї.
  • Арбітражний суд Москви 5 січня зобов'язав Google розблокувати чотири канали YouTube, що належать російському державному каналу "5ТВ", ймовірно, в рамках зусиль, спрямованих на зміцнення контролю над російським інформаційним простором напередодні березневих президентських виборів.
  • Російські війська здійснили підтверджений наступ поблизу Авдіївки, а позиційні бої тривають по всій лінії фронту.
  • Міжнародні санкції перешкоджають російському виробництву літаків Су-34.
  • Кремль продовжує посилювати федеральний адміністративний контроль над місцевими та регіональними окупаційними адміністраціями в окупованій Україні.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: