fbpx
Сьогодні
10:47 27 Гру 2023

Ситуація на фронті не в глухому куті, але окупанти активізувалися по всій лінії зіткнення, - Тарнавський

Фото: facebook com PresscentrTavria

На сьогодні ситуація на фронті ще не зайшла у глухий кут: однак треба визнати, що обстановка складна, російські війська активізувалися по всій лінії фронту, вони хочуть до кінця року захопити бодай Авдіївку, а Мар'їнку фактично знищили.

Про це заявив командувач оперативно-стратегічним угрупованням військ "Таврія" Олександр Тарнавський в інтерв'ю ВВС Україна, яке він дав через Zoom.

Як зазначив керманич угруповання, ситуація на напрямку напружено складна, адже армія рф активізувала свої дії майже по всій лінії бойового зіткнення.

"Чітко усвідомлюємо, що його стратегічна мета – це ліквідація української державності", підкреслив Тарнавський.

Генерал впевнений, що російське керівництво хоче якось реалізувати всі ці наміри на кінець цього року.

"Як мінімум – це взяття населеного пункту Авдіївка. А більш амбітна мета – це вихід на адміністративні межі Донецької, Луганської областей та захоплення територій на ділянках, втрачених росіянами під час ведення наших наступальних дій на Запорізькому напрямку", уточнив командувач.

Тарнавський також підтвердив, що ворог постійно шле підкріплення на Авдіївку, а українські сили маневрують частинами, своїми підрозділами.

"Та навала, яка сьогодні працює як з півночі, так і з півдня Авдіївки, – неможливо однією військовою частиною утримати цю ділянку. Обстановка постійно змінюється – як в позитивний, так і в негативний бік. Якщо негативно, то ми реагуємо максимально як підрозділами, частинами, так і безпосередньо тими засобами, які на сьогодні у нас є", – пояснив він.

Генерал вважає, що в Авдіївці росіяни могли досягти кращих успіхів своїми силами і засобами, але українські воїни ведуть активні оборонні дії.

"Ми не лише захищаємо територію, ми також негайно реагуємо для того, щоб повернути ту ділянку місцевості, яку втратили", підкреслив керманич.

Однак треба, з його слів, враховувати об'єктивні та суб'єктивні причини.

"Якщо в чистому полі залишитися, то є можливість для збереження особового складу і техніки десь зробити крок назад або в бік, втягнути в мішок і потім знищити ворога. А потім вийти в попереднє положення", – пояснив Тарнавський.

Щодо Мар'їнки командувач ОСУВ "Таврія" сказав, що українці обороняють свою землю, але "не шляхом самодурства або ліквідації нашого особового складу, а вмілих дій – маневром, вогнем, переміщенням, введенням противника в оману".

Він додав, що найважливіше – максимально зберегти особовий склад, а не стояти "любой ценой".

Тарнавський зазначив, що "Мар'їнку противник практично стер з землі", бої за це містечко ведуться другий рік.

Натомість "в Авдіївку (ворог) не сильно бажає увійти, він хоче обійти її, аби уникнути боїв у місті – бо це ще більше ускладнить його проблеми", як було в Бахмуті.

У Роботиному на Запорізькому напрямку ж, як зауважив Тарнавський, росіяни намагаються повернути позиції.

"Складність полягає в тому, що сьогодні противник активізувався на всій ділянці фронту, і безпосередньо в моїй операційній зоні. Десь він визначив напрямок головного удару, десь відволікаючий. 

Так от, стосовно Авдіївки – вона перебуває в напрямку головного їхнього удару. Мар'їнка – це інший напрямок. Новомихайлівка – це, наприклад, відволікаючий напрямок. Новопавлівський напрямок теж має свою мету.

Що таке Роботине? Це та ділянка місцевості, де ворог мав втрати в території. Де сьогодні він давить, проводить активні штурмові дії. Але під час наступу ворога на любій ділянці, повірте мені, є як позитивні, так і негативні наслідки для них. Вони намагаються досягти успіху, а для нас важливо утриматися і дати чіткий відпір", пояснив Тарнавський.

Командувач також сказав, що на його ділянці захисники вели оборонні дії, але на деяких ділянках – проводили наступальні дії і потім переходили до оборони.

"Але це відсотків 15, 20, 30. А на решті ділянок ми проводимо активні штурмові дії", підкреслив генерал.

На запитання, чи зайшла ситуація на фронті в глухий кут, на його думку, Тарнавський відповів:

"Я думаю, ще ні. На сьогодні вона має точні логістичні результати".

Варто заначити, що російські сили, ймовірно, контролюють більшу частину, якщо не всю Мар'їнку, попри те, що візуального підтвердження повного захоплення Мар'їнки російськими військами станом на 26 грудня не спостерігалося.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: