fbpx
Сьогодні
Відео 17:15 04 Січ 2024

Рішення для перемоги: Україна отримає 200 ракет до систем ППО від Британії

English version here

Авіаційна ракета ASRAAM під крилом винищувача Typhoon. Фото: MBDA

Міністерство оборони Великої Британії погодило передачу Україні нової партії ракет до систем протиповітряної оборони.

Про це повідомляє офіційний сайт уряду Сполученого Королівства, пише Рубрика.

У чому проблема?

Як зазначили британські аналітики, з 29 грудня 2023 року російська армія збільшила інтенсивність своїх далекобійних ударів по Україні. Її війська задіяли значну частину запасів крилатих та балістичних ракет повітряного базування, накопичених останніми місяцями.

Спочатку здавалося, що росія збирається відновити цю кампанію, завдавши удару по енергетичних об'єктах на початку грудня 2023 року. Однак нові російські операції свідчать про принаймні тимчасову зміну підходу до використання росією ударів на великій відстані.

Варто зазначити, що 3 січня, завершили аварійно-рятувальні роботи у Шевченківському районі Києва. Вони тривали з 29 грудня після масованої ворожої атаки.

Так, унаслідок обстрілу в столиці загинули 32 людей, з них 1 людина померла в лікарні.

Загалом внаслідок атаки 29 грудня по Україні було:

  • уражено 18 населених пунктів у 10 областях;
  • постраждало 170 людей;
  • загинуло 53 людини;
  • врятовано 22 людини.

Своєю чергою Зеленський у розмові прем'єр-міністром Великої Британії Ріші Сунаком повідомив, що протягом останніх п'яти днів ворог випустив по території України щонайменше 500 ракет та ударних дронів.

Яке рішення?

Після масштабної російської атаки 29 січня Британія анонсувала термінове постачання ракет до систем протиповітряної оборони України після масованого ракетного удару рф.

Рішення ж про передачу додаткової партії ракет британське міністерство оборони прийняло після однієї з наймасовіших ракетних атак по Україні з початку війни. Вона відбулася у ніч на 2 січня 2024 року.

Як це працює?

Як повідомили у британському відомстві, додаткова кількість зенітних ракет має допомогти забезпечити кращі можливості у знищенні російських безпілотників та ракет, які націлені на цивільну та критичну інфраструктуру.

Як зазначають у міністерстві оборони, Україна отримає 200 ракет класу повітря-повітря ASRAAM, які використовуються британськими зенітними системами.

Ракета ASRAAM розроблена британською компанією British Aerospace та наразі виробляється MBDA UK для використання з винищувачів Typhoon та F-35B.

Окрім того, на основі цієї ракети розроблене ціле сімейство модульних зенітних ракет, відомих як CAMM (Common Anti-Air Modular Missile), для використання з кораблів, наземних пускових установок та літаків.

Для посилення протиповітряної оборони, британськими фахівцями була розроблена система ППО на базі модульного автомобіля Supacat HMT, яка використовує авіаційні ракети малої дальності ASRAAM.

Такий підхід дозволив:

  • розширити наявний парк систем ППО України
  • покращити можливості у знищенні повітряних цілей.

Модульний автомобіль Supacat HMT з пусковою установкою на дві ракети ASRAAM. Фото MBDA

Завдяки використанню системи LOAL (захоплення цілі після пуску), ракета може здійснювати запуск без першочергового захоплення цілі головкою самонаведення, що збільшує ефективну дальність пуску.

Нагадаємо, що мобільні вогневі групи з протиповітряної оборони 2 січня у Північній операційній зоні знешкодили вісім ударних дронів та збили 11 крилатих ракет.

Окрім того, підрозділи Державної прикордонної служби посилили новими зенітними установками ЗУ-23-2.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: