fbpx
Сьогодні
18:58 04 Січ 2024

В Україні запрацює електронний кабінет пацієнта: навіщо це рішення

Фото: МОЗ

В Україні на початку 2024 року планують запустити електронний кабінет пацієнта, де українці зможуть самостійно змінювати персональні дані та керувати деклараціями з сімейними лікарями.

Про це пише Рубрика, посилаючись на голову Національної служби здоровʼя України Наталію Гусак в інтерв'ю для "Укрінформ".

У чому проблема?

Ще до війни для того, щоб заключити декларацію з сімейним лікарем чи змінити свої персональні дані, потрібно було записатися на прийом до у поліклініках.

У реаліях війни це незручно, оскільки тисячі людей змінили місце проживання через війну, до того ж через постійні ворожі обстріли та ракетні й дронові атаки часто лунає повітряна тривога, під час якої потрібно перебувати в укритті, а не у черзі до лікаря.

А українці, які виїхали за кордон взагалі не мають можливості вибрати лікаря в Україні або відкоригувати свої дані у відповідному додатку.

Яке рішення?

З початку повномасштабного вторгнення НСЗУ довелося дуже швидко переформатовувати багато процесів, щоб забезпечити належно і фінансування лікарень, і надання меддопомоги українцям. І, попри те, що росія далі руйнує українську інфраструктуру, зокрема лікарні.

У НСЗУ зазначають, що планують в Україні на початку 2024 року запустити електронний кабінет пацієнта, де українці зможуть самостійно змінювати персональні дані та керувати деклараціями з сімейними лікарями.

Окрім того, як наголосила Гусак, електронний кабінет пацієнта також має унеможливити створення фіктивних записів про візити до лікаря.

Як це працює?

"На першому етапі впровадження пацієнтського кабінету користувачі зможуть повноцінно переглядати та розпоряджатися своїми персональними даними в ЕСОЗ – зокрема, деклараціями.

Усі зареєстровані в кабінеті користувачі матимуть змогу переглядати, з яким лікарем та в якому закладі укладена їхня декларація, а також декларації їхніх дітей. У разі потреби там можна розірвати подану декларацію", – розповіла голова НСЗУ.

Окрім того, таке нововведення повинне також полегшити роботу лікарям: їм більше не потрібно буде проходити довгу процедуру зміни персональних даних пацієнтів.

Також доступ до електронного кабінету можна буде отримати в медичній інформаційній системі та в застосунку "Дія".

До того ж у 2024 році НСЗУ запровадить плани лікування за новими пакетами:

  • "Лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій (запліднення іn vitro)";
  • "Лікування дорослих і дітей методом трансплантації органів";
  • "Лікування дорослих і дітей методом трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин";
  • "Ведення вагітності в амбулаторних умовах".

Нагадаємо, в Україні затвердили програму медичних гарантій на 2024 рік. Її бюджет становить понад 159 млрд гривень.

Окрім того, в трьох громадах Житомирської області розпочнеться відновлення доступу до медичних послуг, працюватимуть мобільні команди, які надаватимуть первинну медичну та психологічну допомогу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: