fbpx
Сьогодні
12:51 03 Січ 2024

Поліція Київщини спростувала інформацію про вручення "повісток на блокпостах" чоловікам

Фото: Київська міська військова адміністрація

У Київській області поліціянти на блокпостах цілеспрямовано не перевіряють чоловіків для подальшої мобілізації, а інформація про роздачу повісток на блокпостах, яку нещодавно поширили, є неправдивою.

Про це заявив керівник поліції Київської області Анатолій Щадило у Фейсбуці, цитує Рубрика.

Як зазначив головний поліціянт області, правоохоронці на контрольно-пропускних пунктах виконують "виключно поліцейські функції", передбачені постановою № 1455 Кабміну від 29 грудня 2021 року.

"А саме забезпечують заходи безпеки шляхом посиленого контролю за пересуванням громадян, транспортних засобів, вантажів тощо", заявив він.

Керівник поліції Київщини пояснив, що заходи, пов'язані з мобілізацією (здійснення досудового розслідування, адміністративного затримання) поліція проводить лише на підставі постанови Кабміну № 1487 від 30 грудня 2022-го.

"І лише за зверненнями територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки регіону", додав Щадило.

Раніше в Київському обласному ТЦК і СП повідомили, що поліції та комендатурі Київської області поставили завдання шукати ухилянтів на блокпостах. Там наголосили, що співпрацюють з поліцією і діють виключно в межах чинного законодавства.

Згодом Київський міський територіальний центр комплектування та соціальної підтримки у відповіді на запит УП повідомив, що не здійснював "заходів масового оповіщення та вручення повісток" на блокпостах з 26 по 28 грудня.

А також отримував "окремих розпоряджень щодо підсилення мобілізаційних заходів з 28 грудня по 6 січня на тимчасових додаткових блокпостах Києва".

Нагадаємо, що з 28 грудня по 6 січня у Київській області діють посилені контрдиверсійні безпекові заходи. У цей період розгорнули більше блокпостів, можуть бути перевірки у громадських місцях.

Мобілізація в Україні

Нагадаємо, що 26 грудня Кабінет Міністрів вніс до парламенту законопроєкт, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. 

Зазначимо, що напередодні народний депутат Давид Арахамія повідомив, що військове командування України внесло запит на мобілізацію 500 тис. осіб. На сьогодні уряд продовжує розроблювати правила призову військовозобов'язаних.

Окрім того, президент Володимир Зеленський теж заявляв, що для контрнаступальних дій потрібно мобілізувати до 400–500 тисяч людей. Та Главі державі наразі "потрібно більше аргументів для того, щоби підтримувати цей напрямок".

Водночас Валерій Залужний переконаний, що мобілізацію не потрібно посилювати, а натомість повернути її "на ті рамки, у яких вона працювала раніше". На думку Залужного, обласні військові комісари, яких звільнили, були професіоналами.

Окрім того, зі слів Головнокомандувача, у Збройних силах України повинно залишитися на законодавчому рівні поняття придатності й непридатності до військової служби, та взагалі відмовитись від поділу на ступні інвалідності.

26 грудня Кабінет Міністрів вніс до парламенту законопроєкт, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. А також законопроєкт, що посилить відповідальність за військові правопорушення.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: