fbpx
Сьогодні
09:59 30 Гру 2023

ISW: масована атака рф стала результатом тривалих експериментів з комбінованими ударами по Україні раніше

English version here

Фото: Вікіпедія

Масований ракетний обстріл, який росія здійснила напередодні, 29 грудня, став результатом кількох місяців експериментів з комбінаціями безпілотників та ракет у спробах випробувати та також і обійти українську протиповітряну оборону.

Про це пише Рубрика, посилаючись на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW нагадали, що восени 2022 року та взимку 2022−2023 років російські війська вже здійснювали спроби масованих ударів по українській енергетичній інфраструктурі з метою зруйнувати енергосистему.

Ця спроба провалилася, проте наразі російські війська обрали тактику завдання регулярних ударів по Україні, які все ще покликані підірвати моральний дух та завдати Україні додаткових витрат.

Американські аналітики зазначають, що останні місяці російські російські війська провели серію ракетних і безпілотних ударів різного масштабу. При цьому вони використовували різні комбінації безпілотників, крилатих і балістичних ракет.

У більшості останніх ударів окупанти використовували:

  • або виключно шахеди,
  • або шахеди у поєднанні з меншою кількістю ракет.

За оцінкою ISW від 21 жовтня, російські сили намагаються диверсифікувати поєднання ракет, керованих бомб і безпілотників, щоб визначити слабкі місця в українській ППО і оптимізувати удар для вищої ефективності.

Аналітики вважають, що росія навмисно накопичувала ракети різних розмірів протягом осені і початку зими 2023 року, аби вдарити по Україні більш різноманітним набором озброєння і застосувати уроки, отримані під час попередніх атак.

ISW повідомляє, що під час цієї атаки українська протиповітряна оборона не змогла перехопити:

  • ракети Х-22/Х-32,
  • балістичні ракети С-300 й Іскандер-М,
  • гіперзвукові балістичні ракети Кинджал (Х-47),
  • протирадіолокаційні Х-31П,
  • крилаті ракети Х-59.

Як вважають аналітики, це свідчить про те, що російські війська змогли успішно засвоїти деякі уроки, а запущені перед ракетною атакою шахеди змогли "відвернути" українську ППО.

У звіті також зазначили, що росія продовжуватиме завдавати масованих ударів по Україні, намагаючись підірвати її моральний дух і здатність підтримувати опір російській агресії.

Масована атака рф на Україну 29 грудня

Нагадаємо, що російські терористи з ночі атакували Україну ракетами та дронами-камікадзе. Вибухи пролунали у низці регіонів: Києві, Харкові, Львові, Дніпрі, Одесі, Сумській та Черкаській областях.

Загалом у ніч на 29 грудня російські окупанти випустили по Україні 158 ракет та дронів-камікадзе. Протиповітряна оборона України збила понад 100 ворожих цілей.

Президент Володимир Зеленський зазначив, що росія била "майже всім, що має у своєму арсеналі": "кинджали", С-300, крилаті ракети, БпЛА, стратегічні бомбардувальники запускали Х-101/Х-505.

Наразі відомо про 30 загиблих та понад 160 поранених внаслідок ранкового масованого удару Росії по Україні.

На місці у столиці працював фотокореспондент "Рубрики" Микола Тимченко.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: