fbpx
Сьогодні
10:15 15 Жов 2023

Повітряні Сили: розуміючи, що одними "шахедами" не обійдеться, росія накопичує ракети

Кадр з відео удару по Кременчуку. Х-22 за мить знищить ТРЦ Фото: Телеграм / Антон Геращенко

Ймовірно, російська федерація могла взяти паузу в повітряних атаках по Україні для накопичення певної кількості ракет. Загарбники розуміють, що завдавати удару одними дронами-камікадзе Shahed недостатньо ефективно: адже сили ППО достатньо ефективно їх збивають, а також отримують й будуть отримуватиме ще засоби проти БпЛА.

Про це розповів заявив речник Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

Нагадаємо, напередодні британська розвідка припустила, що літаки дальньої авіації ВПС росії не завдавали ударів по Україні з 21 вересня протягом 21 дня.

Аналітики вважають, що росія таким чином хоче зберегти наявні запаси ракет Х-101, а також накопичити їх для атак по Україні в зимовий період.

"Імовірно, так, йде якась пауза, для того, щоб дати можливість промисловості накопичити певну кількість ракет. Це зрозуміло.

Вони ж не вічні, як то кажуть, не можуть використовувати їх так інтенсивно без того, щоб випорожнювати ті, власне, запаси їхнього стратегічного, як то кажуть, НЗ (недоторканий запас. – ред.). Вони вже в НЗ, зрештою, давно залізли", пояснив Ігнат.

Як зауважив полковник, ймовірно, що далекобійні ракети Х-101, котрі можуть летіти з дальністю до 5500 км, росіяни притримають для якихось своїх стратегічних завдань.

Речника Повітряних Сил також запитали, чому агресори не можуть задовольнятися ударами лише дронами-камікадзе типу Shahed і використовувати їх без ракет.

"Це різні типи озброєння. Ракети можуть летіти швидко і далеко. "Шахеди" теж можуть летіти далеко, але це трошки інший тип боєприпасів, це баражуючий боєприпас де-факто.

Ну і головне, що їх є де брати у достатній кількості. І вони їх запускають, ви бачите в якій кількості. Майже щодня 20, 30, інколи й 40 "шахедів" летять по нашій території.

Питання доступності до матеріалів, до технологій, до комплектуючих, ну і питання відповідно у вартості й швидкості виготовлення того чи іншого типу боєприпасів", підкреслив Ігнат.

Окрім того, полковник нагадав, що у минулий опалювальний сезон загарбники застосовували ракети комбіновано разом із "шахедами". Це були ракети повітряного та морського базування і "інші типи", зокрема, Х-22.

Речник повідомив, що окупанти використовуватимуть "шахеди" і надалі. Проте Україна вже отримує й отримуватиме засоби проти дронів-камікадзе.

Як зауважив Ігнат, мова йде про посилення:

  • зенітно-ракетних підрозділів Повітряних сил,
  • протиповітряної оборони Сухопутних військ,
  • мобільних вогневих груп, котрі "сьогодні теж розширюють свою географію на полі бою

"Тому противник це прекрасно розуміє, що одними "шахедами" він не обійдеться, тому потрібно їм накопичувати й арсенал ракет", – підсумував речник ПС ЗСУ.

Що відомо про ракети Х-22 та "Шахеди" 

Ракети Х-22, які переносять далекі бомбардувальники Ту-22М3, є радянськими надзвуковими крилатими протикорабельними ракетами повітряного базування великої дальності.

Вони призначалися для ураження радіолокаційно-контрастних точкових (авіаносці) та групових цілей (авіаносних ударних груп) за допомогою спеціальної (ядерної) або фугасно-кумулятивної бойової частини.

Під час українсько-російської війни ракети Х-22 стали знаряддям численних злочинів, вчинених росією, зокрема, ракетні удари:

Бойова частина ракети – 950 кг, а відхилення від цілі – від 600 м і вище.

Збивати Х-22, ймовірно, здатні лише ЗРК Patriot та ЗРК SAMP/T.

"Шахед" (Shahed-136, "Герань-2") – "безхвостий" баражувальний боєприпас у формі трикутного крила, він же дрон-камікадзе іранського, а тепер уже і російського виробництва.

Довжина становить приблизно до 3 м, розмах десь до 2,2 м, вага може бути в межах до 200 кг, зокрема маса бойової частини приблизно 40 кг.

Дальність польоту невідома, але її вистачає на сотні кілометрів на висотах від десятків метрів та вище на швидкості 170 км/год.

Оснащений двотактним двигуном 50 к.с., чий "мопедний" звук складно сплутати з чимось іншим. Союзник російських терористів Іран передає рф сотні "шахедів" та вузли до них. Уперше військові зафіксували його на фронті у вересні 2022 року біля Куп'янська.

У вересні командувач Повітряних сил показав відео нічної роботи мобільних вогневих груп по ворожих безпілотниках. Тоді на Одещині було збито 32 дрони.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: