fbpx
Сьогодні
13:02 18 Гру 2023

Для цивільних суден військові не виключають загроз від нового морського дрона рф "Одуванчик", - Гуменюк

Не виключено, що ворожі війська свою нову розробку дрон "Одуванчик" застосовуватимуть по цивільних суднах.

Про це в ефірі телемарафону "Єдині новини" сказала речниця обʼєднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк, передає Рубрика.

"Розуміючи, що маємо справу з країною-терористкою, не можна виключати, що такі дрони будуть застосовані і проти цивільних суден. Тим більше неодноразово лунали заяви (з боку РФ – ред.) з приводу того, що якщо судноплавство з українськими портами продовжуватиметься, то їх будуть сприймати як законні військові цілі", – зазначила вона.

За словами Гуменюк, росіяни постійно намагалися знайти привід звинуватити цивільне судноплавство в постачаннях вантажів військового характеру, але всі ці закиди безпідставні.

"Сьогодні можемо констатувати, що навігаційний коридор функціонує, попри ті складнощі, з якими стикаємося – це і постійна штормова погода, і підвищення мінної загрози. Але Сили оборони забезпечують контроль за максимально безпечним проходженням суднами територіального моря України з подальшим виходом у міжнародні води", – сказала речниця.

Вона додала, що росіяни може і хотіли б посилити свою ППО в окупованому Криму, але немає чим.

"У них ППО зараз друшлякового типу, тобто дірок багато. І треба чимось прикривати, тому вони маневрують", – зауважила Гуменюк.

Британська розвідка зазначала, що російська військова промисловість намагається ліквідувати відставання від України у розробці надводних морських ударних дронів.

Повідомлялося, що рф нібито створила свій перший ударний морський дрон під назвою "Одуванчик".

У Росії оголосили про створення морського дрону "Одуванчик" / фото kmz1.ru

Зазначається, що "Одуванчик"- російський дистанційно керований катер має дальність ходу до 200 кілометрів, максимальну швидкість ходу – до 80 кілометрів на годину, корисне навантаження – до 600 кілограмів, бойова частина із тротилом або ж інші "спецвантажі".

Речник ВМС ЗСУ Дмитро Плетенчук сказав, що ця інформація більше схожа на пропаганду.

Українські морські дрони

Нагадаємо СБУ у липні 2023 року атакувала Кримський міст морськими дронами SeaBaby. Дронами під час атаки на міст керувала команда з Києва. Відстань до мосту складала понад 900 кілометрів.

Відомство використовувало виключно свої сили та засоби для створення морського дрону. За словами голови СБУ Василя Малюка, технологією виготовлення SeaBaby також цікавляться західні партнери.

Україна у 2023 році фактично прорвала блокаду та почала експорт з портів Великої Одеси. Як заявив президент Володимир Зеленський, Україна домовилася про отримання військових кораблів, щоб захистити судна "у зерновому коридорі" в Чорному морі.

Зазначимо, що  флот морських дронів за рік існування уразив вісім російських суден: "Адмірал Макаров", "Іван Голубець", "Іван Хурс", "Сергій Котов", "Нафтовий маяк", "Новоросійськ", "Акулу" та "Серну".

Раніше у розвідці Британії вважають, що роль морських дронів у війні зростає.

Нагадаємо, у листопаді 2022 року Володимир Зеленський оголосив збір коштів для флоту морських дронів.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: