fbpx
Сьогодні
09:26 17 Гру 2023

12-й пакет санкцій проти рф: Австрія зняла вето після поступки України щодо Raiffeisen

English version here

Фото: Shutterstock

Після того, як Україна призупинила статус банка Raiffeisen у переліку міжнародних спонсорів війни, Австрія погодилась зняти своє вето, що наклала на 12-тий пакет санкцій Європейського Союзу проти росії.

Про це повідомляє кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Йозвяк, Reuters.

Пізніше першим про розблокування санкційного пакета повідомив брюссельський кореспондент "Радіо Свобода" Рікард Джозвяк. Він написав у Twitter (X), що Відень "зняв своє застереження" й ухвалення пакета відбудеться наступного тижня.

Тим часом Reuters звернув увагу, що Національне агентство України з питань запобігання корупції призупинило статус Raiffeisen у переліку міжнародних спонсорів війни на своєму сайті. Те, що ця домовленість була частиною компромісу Відня, підтвердив співрозмовник агенції в ЄС.

Варто зазначити, що у рішенні саміту ЄС, яке опублікували в четвер, 14 грудня, містилась фраза про те, що ЄС "вітає ухвалення" 12-го пакета санкцій проти росії.

Проте пізніше стало відомо, що юридичної домовленості ще не було досягнуто через блокування Австрії.

Нагадаємо, що Raiffeisen є одним з найважливіших фінансових каналів, в якому російські бізнеси здійснюють операції в доларах і євро. Завдяки цьому банк отримує величезні прибутки, з яких потім фінансує бюджет країни-агресорки своїми податками.

Слід зазначити, що Угорщина також місяцями блокує виділення 500 млн євро з Європейського фонду миру, через який фінансують допомогу для України. Причиною є те, що українське НАЗК внесло найбільший угорський банк – OTP Bank – у список "спонсорів війни".

На початку жовтня Україна вилучила OTP Bank зі списку, задовольнивши одну з ключових вимог Будапешта.

Однак Угорщина стверджує, нібито Україна не надала гарантій про те, що ситуація з OTP Bank чи будь-яким іншими угорським підприємство ніколи не повториться. Через це продовжує утримувати своє вето.

Нагадаємо, що керівник Офісу президента України Андрій Єрмак 15 грудня заявив, що лідери країн Європейського Союзу погодили 12-й пакет санкцій проти Росії.

Що відомо про 12-й пакт санкцій від ЄС

ЄС має намір запровадити 12-й пакет санкцій проти Росії до кінця грудня. До нього входять, зокрема, заборона на постачання верстатів, які можуть використовуватися для виробництва озброєнь. Також ЄС хоче заборонити імпорт рідкого пропану, чавуну, мідного та алюмінієвого дроту, фольги та труб.

Ключовим пунктом пакета залишається ембарго на російські алмази з 1 січня 2024 року. ЄС також планує поетапно заборонити імпорт російських алмазів, що пройшли обробку у третіх країнах.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: