fbpx
Сьогодні
11:44 15 Гру 2023

Жоден президент США не зможе вивести країну з НАТО в односторонньому порядку: Конгрес ухвалив закон

English version here

Фото: Depositphotos

Конгрес Сполучених Штатів схвалив закон, який не дозволить жодному президенту вивести США з НАТО без схвалення Сенату або Палати представників.

Про це повідомляє The Hill, пише Рубрика.

Як пише видання, законопроєкт підкреслює прихильність Конгресу альянсу НАТО, який був "об'єктом гніву" колишнього президента Дональда Трампа під час його перебування на посаді.

Як зазначають у The Hill, за президентства Байдена Альянс натомість набув нового значення, особливо після повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

"НАТО міцно відреагувало на війну Путіна в Україні та зростаючі виклики в усьому світі. Цей закон підтверджує підтримку США цього важливого Альянсу, який є основоположним для нашої національної безпеки. Це також посилає сильний сигнал авторитарним режимам у всьому світі про те, що вільний світ залишається єдиним", — зазначив один з ініціаторів законопроєкту сенатор Тім Кейн.

Положення увійшло до законопроєкту про оборонну політику, який ухвалила Палата представників Конгресу вчора, 14 грудня. До нього, зокрема, ввійшло положення, згідно з яким президент США повинен отримати рекомендацію та згоду від Сенату або акт від Конгресу, перш ніж вивести країну з НАТО.

Зазначимо, ще у 2016 році в інтерв'ю для Bloomberg Трамп заявляв, що «НАТО застаріле», бо його заснували «багато років тому, коли все було по-іншому». Крім того, в інтерв'ю CNN він казав, що участь США в НАТО «коштує нам занадто багато грошей» і що інші члени альянсу «повинні вкладати більше». Критики експрезидента США припускали, що він відмовиться від зобов'язань США щодо взаємної оборони альянсу або повністю виведе з нього країну, пише Hill.

Тож положення про обов'язкову згоду Конгресу в такому випадку «підтверджує підтримку США цього важливого альянсу, який є основою нашої національної безпеки», каже сенатор Тім Кейн.

Очікують, що законопроєкт про оборонну політику, до якого увійшло це положення, має підписати президент Джо Байден.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: