fbpx
Сьогодні
10:48 15 Гру 2023

Рішення для відбудови: у 2023 році ринок житла відновлювався в усіх сегментах

English version here

Порівняно з 2021 роком ринок нерухомості відновився, причому найінтенсивніше це відбувається в західних регіонах України. Уперше Львів, а не Київ лідирує за ціною квадратного метра житла в новобудові.

Про це розповіла директорка з продажів у ЛУН Ольга Охріменко, виступаючи на Українському будівельному конгресі, повідомляє "Рубрика".

У чому проблема?

З початку повномасштабної агресії росії проти України ринок нерухомості завмер і почав відновлюватися вже ближче до кінця 2022 року. Це спричинило негативний вплив і на економіку країни, і на спроможність ринку задовольнити наявні в суспільстві потреби.

 

Яке рішення?

У 2023 році ринок пристосувався до нових умов, засвідчує аналітика пошуковика ЛУН. Нині ринок активніше зростає у західних регіонах України. Відповідно до даних моніторингу директорка з продажів у ЛУН Ольга Охріменко сподівається на стабілізацію ринку у 2024 році.

 

Як це працює?

"Загалом в Україні станом на зараз 83% відділів продажу в ЖК відкриті", — навела дані щодо ринку новобудов директорка з продажів у ЛУН Ольга Охріменко. Порівняно з 2022 роком відкрилося на 5% більше відділів продажів квартир у новобудовах по всій країні.

Аналогічна ситуація щодо відновлення будівництва: найвищий показник — на заході України. Що ближче регіон до зони бойових дій, то менше відновленого будівництва.

Порівняно з 2022 роком будівництво відновилося ще на чотири відсотки.

Усього по Україні (неокупованій її частині) зараз, за даними ЛУН, майже півтори тисячі ЖК мають відкриті продажі. З них більше половини проєктів продаються і водночас будуються, ще 42% збудовані і продаються, і тільки 3% продаються і поки що зупинені.

Загалом інтерес споживачів до придбання квартир зростає, зазначила Ольга Охріменко.

Зараз в Україні будуються 916 ЖК, майже 90% уже й продаються, 4% будуються і вже продані. При цьому після повномасштабного вторгнення стартували 275 нових проєктів. Найбільше — у Львівській області, майже удвічі менше на Київщині, далі йдуть Тернопільщина, Івано-Франківська та Закарпатська області.

У топ-6 регіонів за кількістю проєктів у продажу лідирує Київська область. Тут продається житло у 412 ЖК, що становить 28% від усіх проєктів, які продаються на ринку зараз. В Київській області продається на 50 проєктів більше, ніж у Києві, звернула увагу Ольга Охріменко. На другому місці з великим відривом Львівська область, далі Одеська, Івано-Франківська, Хмельницька і Тернопільська. Разом ці шість регіонів продають 70% від усіх проєктів у продажу.

65% від усіх проєктів, які завершили продажі житла вже після початку повномасштабного вторгнення, розміщені у Львівській, Київській, Івано-Франківській, Одеській та Тернопільській областях. Усього таких завершених проєктів майже 300.

 Як змінюються ціни

"Раніше завжди на першому місці був Київ. Зараз на першому місці — Львів", — зазначила Ольга Охріменко щодо цін за квадратний метр у новобудові в обласних центрах.

На третє місце вийшов Ужгород, на четвертому — з невеликим відривом Дніпро і на п'ятому місці вже з більшим відставанням — Одеса.

Щодо вторинного ринку, то що далі від бойових дій, то вища ціна на такі квартири.

"Частина людей, які жили в Києві, поки не повертаються, тому там ціна поки не росте, це буде відкладений попит. Найбільший приріст ціни однокімнатної квартири за пів року був у Львові", — розповіла директорка з продажів у ЛУН.

Щодо ринку оренди житла Ольга Охріменко пояснила: "Графік попиту на оренду квартир в Україні ще раз підкреслює велику міграцію в Україні. Ми бачимо, що з серпня 2023-го дуже виріс попит на оренду, і це найбільший приріст за всю історію спостережень".

Найдорожчим регіоном зараз є Львів із ціною 16 000 грн за оренду однокімнатки, на другому місці — Ужгород з ціною 15 100 і на третьому — Київ із ціною 13 000 гривень. Але за останні пів року найбільше зросла ціна саме в столиці.

Відкритих даних щодо кількості проданих квартир на ринку немає, зазначила Ольга Охріменко. Але ЛУН з 2018 року проводить сертифікативне закрите дослідження для девелоперів, яке містить питання щодо продажів. Ольга Охріменко поділилася оцінкою відновлення продажів відповідно до даних такого дослідження:

"Якщо брати продажі 2021-го року за 100%, то в новобудовах по Україні у 2022-му році вони відновились до 10%. Якщо ж брати 2023-й рік, то це вже 20%. Тобто за рік по всій Україні продажі виросли у два рази, найбільше в Києві та області".

З усіх продажів квартир 2023 року на правобережну Україну припало 45%, за виключенням Київської та Львівської областей. Лівобережна Україна продала 8%.

"На лівобережній Україні набагато менше відкритих відділів продажу, тому відповідно відсоток продажів теж значно менший", — зауважила директорка з продажів у ЛУН.

У цілому 2023 рік демонструє відновлення в усіх сегментах: продажів, будівництва, попиту, і це тішить та вселяє надію, підсумувала Ольга Охріменко свій виступ на Українському будівельному конгресі.

До слова, ЛУН спільно з ГО "Безбарʼєрність" та Urban Visionaries Географічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка запровадили чеклист з безбар'єрності: це короткий опитувальник, в якому зібрані всі основні дані по зручності й доступності житла. У ЛУН закликають девелоперів, забудовників та всіх небайдужих доєднуватися до його заповнення, щоб допомогти якомога більшій кількості людей знайти відповідне для себе житло.

Нагадаємо, "Рубрика" нещодавно розповідала, хто зараз купує житло і чи мають вони рацію.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: