fbpx
Сьогодні
22:45 15 Гру 2023

Патріарха РПЦ Кирила СБУ оголосила у розшук

Служба безпеки України оголосила у розшук патріарха російської православної церкви Володимира Гундяєва,  відомого як Кирило.

Про це свідчить база розшуку Міністерства внутрішніх справ, передає Рубрика.

Зазначається, що його обвинувачують за:

  • ч. 3 ст. 110 Кримінального кодексу України — посягання на територіальну цілісність і недоторканність України,
  • також за ч. 2 ст. 437 ККУ — ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій.

Датою зникнення патріарха вказують 11 листопада, а місцем — Москву.

У базі МВС також пишуть, що обраний запобіжний захід — тримання під вартою.

Зазначимо, що співробітники Служби безпеки та Офісу генерального прокурора зібрали доказову базу на володимира гундяєва, який сприяє збройній агресії рф і заперечує воєнні злочини окупантів, та оголосили підозру ще на початку листопада.

За даними слідства, московський патріарх входить до найближчого оточення вищого військово-політичного керівництва росії та один із перших публічно підтримав повномасштабну війну проти України. Для поширення пропаганди він масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території рф, а також представників УПЦ (МП) в Україні. Крім того, Гундяєв регулярно розповсюджує наративи кремля у вигляді онлайн-проповідей або власних відеокоментарів.

Зокрема задокументовано, що у березні 2022 року на сайті РПЦ було опубліковано "статтю" про літургію, де клірик благословив командуючого росгвардії рф Золотова на війну проти України. Також наприкінці лютого 2023 року на офіційному ютуб-каналі РПЦ вийшов відеоматеріал, в якому Гундяєв виправдовує окупацію сходу України.

Крім того, патріарх неодноразово давав коментарі пропагандистам з центральних телеканалів росії, в яких підтримував агресивну політику кремля і закликав вірян об'єднатися у війні проти України.

Ініційована СБУ експертиза підтвердила факти злочинної діяльності патріарха РПЦ.

На підставі зібраних доказів Гундяєву повідомлено про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України.

Нагадаємо, глава Російської православної церкви (РПЦ) патріарх Кирил у 1970-х роках працював у Женеві на радянську службу зовнішньої розвідки КДБ.

Рубрика:
Події Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: