fbpx
Сьогодні
Фото 18:58 23 Лис 2023

Уперше за 30 років для відвідувачів відкрили Велику дзвіницю Києво-Печерської лаври: у чому рішення

Напередодні уперше за 30 років для відвідувачів повністю відкрили Велику дзвіницю Києво-Печерської лаври.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Національний заповідник Києво-Печерської лаври.

У чому проблема?

Як повідомляють, до цього масштабні реставраційні роботи проводили ще у 2010–2014 роках, а капітально реставрували — у 1957–1963.

"Співпраця культурно-історичного центру та бізнесу — це, в першу чергу, про спільне прагнення повернути Лаврі її значення — просвітництво. Лавра століттями накопичувала сенси. Тут, як я собі це уявляю, створилася ціла бібліотека, але не книжкова, а всіх знань та надбань поколінь тисячолітньої давнини".

Хочеться, щоб ця співпраця надихнула й інші бізнеси долучатися до відновлення культурних обʼєктів, які формували та продовжують формувати нашу українськість. Адже сьогодні важливо відроджувати і захищати наші сенси не тільки на географічних кордонах, це наш ціннісний фронтир", зазначив співзасновник та СЕО Work.ua Артур Міхно.

Яке рішення?

За ініціативи компанії Work.ua та її співзасновника Артура Міхно вдалося завершити без перебільшення грандіозний проєкт у 2023 році та відкрити велику лаврську дзвіницю повністю для відвідувань.

Як це працює?

Ремонтні роботи проводили за сприяння Благодійний Фонд "Українська Лавра" під контролем служби головного архітектора Заповідника.

Лавра

Фото: Національний заповідник Києво-Печерської лаври

За кошти благодійника вдалося:

  • реконструювати галереї 3-го та 4-го ярусів,
  • виконати зовнішній ремонт 9-ти колон,
  • усунути дефекти та пошкодження, які з'явилися на дзвіниці протягом останніх десяти років.
Лавра

Фото: Національний заповідник Києво-Печерської лаври

"Цією співпрацею Work.ua та Національний заповідник «Києво-Печерська лавра» запроваджують нову культуру відносин між бізнесом та державою: це не просто соціальні проєкти, а справжня корпоративна інвестиція у трансформацію світогляду цілої нації. Меценатство, в основі якого лежать цінності, які зміцнюють компанії, змінюють людей, посилюють стійкість України", наголосив Максим Остапенко, генеральний директор Заповідника.

Лавра

Фото: Національний заповідник Києво-Печерської лаври

Відтепер кожен охочий зможе піднятися на найвищу точку дзвіниці у Києво-Печерській лаврі.

Зауважують, що остання екскурсія на найвищу точку дзвіниці відбулась ще у 1990-х. З того часу для відвідування були відкриті лише перші три яруси дзвіниці.

Довідка

Києво-Печерська лавра — київський православний монастирський комплекс, один із найбільших християнських центрів України, визначна пам'ятка історії та архітектури.

Теперішня дзвіниця збудована у XVIII столітті на місці старої дерев'яної, яка була знищена у 1718 році великою пожежею. У 1930-х вона втратила більшість дзвонів, а під час Другої світової війни суттєво постраждала від пожежі.

Нагадаємо, Україна готується запустити "культурний маршрут" Ради Європи в Києві від Софійського собору до Києво-Печерської лаври: його планують популяризувати серед європейських туристів.

Також ми розповідали, що 28 вересня у Національному заповіднику "Софія Київська" презентували сучасний переклад Біблії українською мовою з девтероканонічними книгами Українського Біблійного Товариства.

Рубрика:
Київ Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: