fbpx
Сьогодні
Фото, відео 21:15 14 Гру 2023

Українські оборонці показали зведення фортифікаційних споруд на Чернігівщині

Лінія ротитанкових бетонних "пірамід" на Чернігівщині, грудень 2023 року. Фото: Сергій Наєв

Українські військові оприлюднили процес побудови захисних споруд та ліній загородження на північних кордонах поряд з російською федерацією.

Відео споруд опублікував на своїй сторінціКомандувач об'єднаних сил Сергій Наєв, пише Рубрика.

У чому проблема?

Починаючи з жовтня місяця цього року російська армія активізувалася на майже всіх напрямках фронту, а подекуди намагається штурмувати наші позиції та наступати. Особливо запекло рф намагається на Донеччині захопити Авдіївку, а на Бахмутському  – повернути втрачені позиції.

Українським Силам оборони для протистояння ворогу просто необхідно мати ще й добре облаштовані фортифікаційні споруди, окрім зброї та техніки.

Для їх якісного зведення потрібно залучення великих коштів та живої сили, а це не завжди під силу тільки військовим. До того ж ліній оборони повинно бути не одна, а мінімум три.

Яке рішення?

Для цього Міністерство цифрової трансформації та Міністерство оборони створили спільну робочу групу з питань будівництва фортифікаційних споруд.

"Для впровадження нових підходів Уряду буде запропоновано затвердити нову ефективну модель з будівництва фортифікаційних споруд, до якої залучать ресурси Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури, ОВА, приватних підрядників", наголосили у Міноборони.

Окрім того, зі слів Наєва, розбудовою оборонних рубежів також займаються приватні компанії під керівництвом військових інженерів. Роботи над їх спорудженням виконуюються у цілодобовому режимі.

Як це працює?

Під час цих робіт застосовують усі засоби механізації, інженерну техніку, устаткування, приладдя та інструмент.

Рубежі оборони представлені чисельними лініями окопів укріплених габіонами з піском. Вони зв'язують між собою у єдину мережу бліндажи та довготривалі вогневі точки.

фортифікаційні споруди

Оглядова амбразура з броньованим віконцем в одному із бетонних ДОТів на Чернігівщині, грудень 2023 року. Фото: Сергій Наєв

На кадрах можна побачити, що споруди збираються до фінального вигляду із готових залізобетонних конструкцій вже на позиціях.

Там вони:

  • зварюються,
  • вкриваються гідроізоляцією для уникнення підтоплень,
  • вкопуються в землю.
фортифікаційні споруди

Протикумулятивні решітки на бетонних спорудах, грудень 2023 року. Фото: Сергій Наєв

Ззовні відкрита частина бетонних споруд обварюється протикумулятивними решітками, які за задумом мають нейтралізувати кумулятивні боєприпаси які могли б пробити стіни.

Перед фортифікаціями інженери також розміщують невибухові інженерні загородження на ймовірних напрямах ворожого наступу.

фортифікаційні споруди

Процес побудови довготривалої вогневої точки на Чернігівщині, грудень 2023. Фото: Сергій Наєв

Зокрема, в декілька рядів протитанкові бетонні загородження у вигляді пірамід, які мають уповільнити проходження бронетехніки.

Окрім того, схоже, також передбачається і спорудження протипіхотних загороджень. Про це говорить велика кількість колючого дроту, що потрапила у кадр.

фортифікаційні споруди

Колючий дріт на місці розбудови оборонних рубежів на Чернігівщині, грудень 2023 року. Фото: Сергій Наєв

Нагадаємо, для забезпечення темпів побудови нових оборонних рубежів цього місяця Кабінет Міністрів виділив 788,8 мільйона гривень з резервного фонду державного бюджету. На ці кошти закуплять автомобілі та інженерну техніку.

Окрім того, ДП "Ліси України" збільшили постачання матеріалу Збройним силам для будівництва фортифікаційних споруд.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: