fbpx
Сьогодні
14:45 10 Гру 2023

Український інститут та Bickerstaff.932 розробили проєкт моніторингу геноцидної риторики: навіщо це рішення

English version here

Український інститут та креативна агенція Bickerstaff.932 розробили проєкт, де можна буде проаналізувати на геноцидну риторику будь-яку промову публічних лідерів різних країн.

Про це пише Рубрика.

У чому проблема?

У 1932–1933 рр. Україна стала місцем вчинення одного з найбільших злочинів в історії людства — геноциду, спланованого вбивства мільйонів українців з метою придушення національно-визвольного руху та недопущення виходу України зі складу СРСР і побудови незалежної української держави.

Геноцид був спрямований проти українських хліборобів, проти інтелігенції, української церкви, проти кожного активного носія української ідентичності.

Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му — законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. Відтак це зробили ще понад 30 країн світу, а також Католицька церква та Вселенський патріархат.

Яке рішення?

Український інститут та креативна агенція Bickerstaff.932 розробили проєкт, де можна буде проаналізувати на геноцидну риторику будь-яке висловлювання публічних лідерів різних країн.

Проєкт створили для вшанування 90 роковин Голодомору 1932–1933 років в Україні.

"Вшановуючи 90-і роковини Голодомору 1932-1933 років в Україні, ми розповідаємо світові правду про цю трагедію, її передумови та наслідки. Геноцид не трапляється раптово, це спланований і послідовний терор, який супроводжується геноцидною риторикою його ідеологів", зазначив Генеральний директор Українського інституту Володимир Шейко.

Як це працює?

На сайті Genocide Speech Monitor можна безкоштовно проаналізувати будь-який вислів довжиною до 12 000 слів.

"Ми створили Genocide Speech Monitor — практичний інструмент для іноземних аудиторій, який дозволяє відстежувати таку риторику як у контексті Голодомору, так і подій сьогодення", розповідає Шейко.

Надалі функції планують розширити, щоб штучний інтелект аналізував публічну інформацію з відкритих джерел у режимі реального часу.

Сайт доступний у всіх країнах світу.

"Ми можемо провести чіткі паралелі між риторикою й діями Кремля в 1932–1933 роках і сьогодні. Це непокаране зло, яке знову повернулося в Україну.

Цим проєктом ми закликаємо інші країни звертати увагу на заяви їх лідерів і лідерів сусідніх країн", – розповідає стратегиня в Bickerstaff.932 Марія Кочуренко.

Нагадаємо, Рубрика писала, що Голодомор як злочин приховували десятиліттями. Де шукати імена рідних, що тоді загинули. Як звучить правда вустами людей, котрі пережили Голодомор. Що прочитати і подивитися про ці роки. Читайте у нашому матеріалі до Дня пам'яті жертв Голодомору: "Як вшанувати пам'ять жертв Голодомору. Зібрали все найважливіше".

Окрім того, до дня пам'яті жертв Голодомору у 1932-33 роках Міністерство внутрішніх справ передало у Національний музей Голодомору-геноциду 1022 справи періоду голоду на території України у минулому столітті.

Рубрика:
Технології

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: