fbpx
Сьогодні
Фото 15:59 26 Лис 2023

Музей Голодомору отримав від МВС понад тисячу архівних справ періоду геноциду

Фото: МВС

До дня пам'яті жертв Голодомору у 1932-33 роках Міністерство внутрішніх справ передало у Національний музей Голодомору-геноциду 1022 справи періоду голоду на території України у минулому столітті.

Про це пише Рубрика, посилаючись на пресслужбу МВС.

Як зазначають, більшість з них стосуються канібалізму в березні-червні 1933 року, що збігається з піком смертності серед українців.

У відомстві розповіли, що свідчення людей, які пережили геноцид, оцифрували. У спогадах мова йде, зокрема, про те, що "у селі Кирнички від "великих складнощів із харчуванням" загинули 34 людини, у більшості — діти та старі".

Голодомор, МВС

Фото: МВС

Зберігся і фрагмент, у якому неназвана дівчина залишилася повною сиротою через голод — її батько, мати, два брати та сестра загинули, коли їй було лише 18.

Голодомор, МВС

Фото: МВС

Ці 1022 справи дають можливість історикам дослідити вплив комуністичного режиму, що створив штучний голод, який доводив українців до стану відчаю та переходу за межу людської моралі. Мотивації канібалізму були продиктовані приреченістю людей.

Голодомор, МВС

Фото: МВС

У відомсві наголосили, що зараз ми знову переживаємо геноцид українського народу.

"Непокаране зло повернулось – війська рф спалюють врожаї на українських полях, перешкоджають постачанню зерна морем, мінують моря та поля, б'ють по портовій інфраструктурі та елеваторам, викрадають зерно та катують голодом полонених українських військовослужбовців.

Росіяни наслідують політику сталіна, намагаючись використовувати голод, як зброю. Оприлюднення справ Голодомору, висвітлення правди, наукові дослідження в цій сфері, є кроком до руйнування брехні, маніпуляцій та дезінформації, на якій тримається вся російська верхівка", резюмували в МВС.

Що відомо про Голодомор

У 1932–1933 рр. Україна стала місцем вчинення одного з найбільших злочинів в історії людства — геноциду, спланованого вбивства мільйонів українців з метою придушення національно-визвольного руху та недопущення виходу України зі складу СРСР і побудови незалежної української держави.

Геноцид був спрямований проти українських хліборобів, проти інтелігенції, української церкви, проти кожного активного носія української ідентичності.

Голодомор

Голодні діти в 1933 році

Український парламент у 2002 році постановою, а у 2006-му — законом визнав Голодомор 1932–1933 років геноцидом українців. Відтак це зробили ще понад 30 країн світу, а також Католицька церква та Вселенський патріархат.

Голодомор

Зауважимо, що сьогодні, з настанням темряви у багатьох домівках України згасне електричне світло, і в вікнах затремтять мерехтливі беззахисні вогники — свічки пам'яті, знаки скорботи про мільйони загублених життів наших співвітчизників, жертв одного з найстрашніших злочинів 20-го століття, направленого проти цілого народу, — Голодомору.

Кожен рік, у четверту суботу листопада Український інститут національної пам'яті закликає всіх мешканців України о 16:00 приєднатися до загальнонаціональної хвилини мовчання, за можливості:

  • біля меморіалу, пам'ятника чи хреста пам'яті жертв Голодомору у вашому місті чи селі,
  • запалити вдома чи на роботі свічку і поставити її на підвіконня так, щоб її світло було видно з двору — в пам'ять про загиблих від штучно створеного комуністичною владою голоду українців.

Нагадаємо, Рубрика писала, що Голодомор як злочин приховували десятиліттями. Де шукати імена рідних, що тоді загинули. Як звучить правда вустами людей, котрі пережили Голодомор. Що прочитати і подивитися про ці роки. Читайте у нашому матеріалі до Дня пам'яті жертв Голодомору: "Як вшанувати пам'ять жертв Голодомору. Зібрали все найважливіше".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: